Društvo

Nakon smjene Andrijaševića, UO UCG tvrdi: Potrebno obezbijediti redovnost

Prof.dr. Živku Andrijaševiću funkcija prorektora prestala je 20. avgusta, a pokrenuti postupak izbora direktora Istorijskog instituta po odluci UO od 28. avgusta nije okončan, saopšteno je iz Upravnog odbora UCG Pobjedi.
Nakon smjene Andrijaševića, UO UCG tvrdi: Potrebno obezbijediti redovnost
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica postavio je svog čovjeka za koordinatora u Istorijskom institutu do izbora direktora, tako što je smijenio prof. dr Živka Andrijaševića i imenovao dr Radoslava Raspopovića.

Bilo je, kažu, potrebno obezbijediti redovnost funkcionisanja Istorijskog instituta u periodu do izbora čelnika ove ustanove.

 - Upravni odbor prihvatio je prijedlog predsjednika da je najcjelishodnije rješenje da koordinator bude osoba sa naučnim zvanjem na toj jedinici kako bi u potpunosti učestvovao u rukovođenju Istorijskim institutom i donošenju odluka kao član Vijeća, a predloženi kandidat (Raspopović) je ranije već obavljao funkciju direktora Instituta i posjeduje iskustvo da rukovodi tim procesom – rekli su oni.

Nije, međutim, pojašnjeno zašto nije uvršten prijedlog rektorke Vojvodić da funkciju v.d. direktorke obavlja dr Tatjana Koprivica. Prema saznanjima Pobjede, taj prijedlog Upravnom odboru dostavljen je na vrijeme.

Andrijašević je juče izjavio da je nepojmljivo da UO podržava rješenja koja doprinose naučnoistraživačkom urušavanju institucije i time vraćaju Institut u svetosavsko okrilje.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika