Abiznis

Radulović: Predloženi zakon evolucija, a ne revolucija

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ne predstavlja diskontinuitet u odnosu na dosadašnje zakone o planiranju prostora. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je da će se današnja sjednica parlamenta završiti nakon Radulovićevog izlaganja, da bi se u narednom periodu tekst zakona unaprijedio u skladu sa najboljim praksama i standardima. Dodao je da će poslanici biti naknadno obaviješteni o terminu održavanja plenuma.
Radulović: Predloženi zakon evolucija, a ne revolucija
Portal AnalitikaIzvor

 - Čuli smo mnogo prigovora o predlogu zakona. Govori se o revoluciji i zaokretu od 180 stepeni, a ja bih predlog prije nazvao evolucijom nego revolucijom. Sve što je kvalitetno funkcionisalo (u prethodnom zakonu) – zadržano je. Dijelovi koji se nisu pokazali kao adekvatni – način izrade planske dokumentacije i administrativne barijere – bili su ispitani - istakao je ministar Radulović.

Prema njegovim riječima, novim predlogom zakona su identifikovane kritične tačke i predložena rješnja koja će obezbijediti četiri ključna elementa, odnosno cilja zakona.

 – Bolji kvalitet planske dokumentacije, kvalitetnije izgrađen prostor, efikasniji sistem nadzora i identifikovanje pojedinačne odgovornosti za sve što se dešava – naveo je ministar.

Radulović je dalje kazao da se predlogom zakona uvodi revizija planskih dokumenata, da je lokalnim samoupravama omogućeno “ozbiljno učešće” u sadržaju planske dokumentacije, te da im je omogućeno da aktivno učestvuju u izradi plana i definišu šta će se naći u njemu.

- Ono što im je, kako se navodi, "oduzeto" je sistem donošenja odluka u lokalnoj skupštini. Po ovom zakonu lokalne samouprave raspisuju tender za izradu planske dokumentacije shodno projektnom zadatku koji pišu. Napravili smo vrlo ozbiljan iskorak što se tiče kvaliteta planske dokumentacije i načina učešća javnost i lokalne uprave u sadržaju planske dokumentacije – pojasio je on.

Govoreći o planskoj dokumentaciji, Radulović je rekao da će nju izrađivati stručni tim kojeg će imenovati ministarstvo. Dodaje da lokalne samouprave predlogom zakona dobijaju mogućnost da "aktivno učestvuju" u planiranju prostora.

Sjednica parlamenta je, podsjetimo, bila zakazana za 11 časova, ali je odgođena zbog kolegijuma. Manjinske partije podnijele su amandmane na predlog zakona, od kojih će zavisiti njegova sudbina.

Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i Forca predložili su amandmane u kojima navode da je glavni problem predloga zakona što daje preveliku centralizaciju u oblasti prostornog planiranja.

 

Portal Analitika