Društvo

Rovčanin: Marković se svrstao na stranu pljevaljskih zagađivača

Prilikom posjete Rudniku uglja Pljevlja, na posebno pitanje novinara, premijer Duško Marković otvoreno je izjavio da nema ekološke takse dok se ne izvrši spajanje Rudnika uglja, Elektroprivred i Termoelektrane i dok nova kompanija ne ostvari prihode. Ovom skandaloznom izjavom otvoreno se svrstao na stranu zagađivača, upućujući im punu podršku da Pljevlja i dalje zagađuju istom mjerom bez naknade i bez ikakvih posljedica. Time se i razobličio cilj Markovićeve posjete, koji zapravo nije došao zbog građana, već iskljućivo zbog energetskih kompanija i zaštite njihovih interesa odugovlačenjem i obesmišljavanjem eko-takse. Prema lokalnoj administraciji posjeta je očito bila vaspitnog karaktera, da se stavi do znanja da u profit prve familije niko ne smije da dira, pa makar i životi građana bili u pitanju - poručio je potpredsjednik pljevaljskih Demokrata Nikola Rovčanin.
Rovčanin: Marković se svrstao na stranu pljevaljskih zagađivača
Portal AnalitikaIzvor

Da je Crna Gora, prema njegovim riječima, pravna država, premijer Marković ne bi, kaže Rovčanin, smio ni da pomisli da tako nešto izgovori, „jer Zakon o životnoj sredini daje pravo lokalnim upravama da utvrde ekološku taksu zagađivačima“.

-  U državi u kojoj premijerova riječ ima jaču pravnu snagu od zakona, vlast mora da se mijenja i to nije više pitanje politike već opstanka. Marković nije ni pomislio šta će se desiti sa građanima dok se ne ostvare prihodi i počnu rješavati ekološki problemi, na način kako je prezentovao. Koliko će se građana razboljeti, koliko će se škola zatvoriti i koliko ljudi napustiti svoje domove!? Ne, njemu je prioritet rast profita. Kakva je to Vlada koja ne želi da čuje decenijske vapaje Pljevljaka i kakvi su to Pljevljaci koji stoje iza takvih Vlada? E, upravo oni koji stoje iza ovakve skandalozne politike nose najveću odgovornost. Pljevljima je potrebna odgovorna i odlučna lokalna vlast koja će raditi u interesu građana i kojoj će životi i zdravlje građana biti iznad svega – ističe potpredsjednik pljevaljskih Demokrata.

Demokrate će, poručuje Rovčanin, sasvim izvjesno od proljeća biti nosilac razvoja i stub nove lokalne vlasti, kada će se otpočeti sa realizacijom programa za oporavak grada i rješavanje nagomilanih problema.

- Nepravda koja je nanijeta Pljevljima je nedopustiva, a nastavak takvog odnosa je katastrofalan, jer u ovom gradu život više ne može da čeka – zaključuje on.

Portal Analitika