Politika

Kasni sjednica Skupštine, u toku sastanak Kolegijuma

Sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je jutros trebalo da se raspravlja o predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, još nije počela jer je u toku sjednica Kolegijuma Skupštine.
Kasni sjednica Skupštine, u toku sastanak Kolegijuma
Portal AnalitikaIzvor

Kako je nezvanično rečeno Portalu Analitika, nakon završetka Kolegijuma bi eventualno mogla biti otvorena rasprava o predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i očekuje se da se poslanici sjutra izjasne o tom predlogu akta.  

Poslanici treba da raspravljaju o predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se sveobuhvatno definiše  oblast planiranja prostora, kao i načini i uslovi izgradnje i legalizacije bespravnih objekata. Novine se odnose na planiranje i planska dokumenta, uređivanje građevinskog zemljišta, uslove izgradnje objekata, stručni nadzor i legalizaciju besprave objekata.  Planske dokumente će izrađivati Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a donositi Skupština Crne Gore. 

Novina je ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje. Umjesto upotrebne dozvole, rješenje predviđa objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola. 

Predlogom zakona obuhvaćena je i legalizacija bespravno sagrađenih objekata. Predviđa se legalizacija jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen važećim planskim dokumentom, ili Planom generalne regulacije Crne Gore. 

Opozicione partije i pojedine nevladine organizacije su kritikovali predloženi zakon, zahtijevajući da se povuče iz skupštinske procedure. Oni smatraju će taj zakonski akt dovesti do potpune centralizacije i ukidanja autonomije lokalnih samouprava.

Ministar održivog razvoja u turizma Pavle Radulović je ranije kazao da se novim zakonom uvodi red i upitao - ima li igdje da se toliki prostor, sa tolikom gustinom stanovništva, planira na 24 lokacije.

Portal Analitika