Protokol

Brajović - Pacoli: Odnose sa uzlaznom putanjom pretočiti u jaču ekonomsku saradnju

Crna Gora i Kosovo imaju sve prepostavke da odnosi dviju država idu samo uzlaznom putanjom i treba ih pretočiti u ekonomsku saradnju sa jačom infrastrukturnom povezanošću – konstatovali su danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Kosova Behdžet Pacoli, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
 Brajović - Pacoli: Odnose sa uzlaznom putanjom pretočiti u jaču ekonomsku saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Na temu demarkacije granice sa Kosovom, predsjednik Brajović je kazao:„Skupština Crne Gore je ratifikovala Sporazum od demarkaciji, poštujući potpisano. Za nas je pitanje demarkacije završena stvar. Sve što se u prethodnom periodu dešavalo u vezi sa ovim pitanjem na Kosovu, vidimo kao unutrašnje pitanje te države.“

Istaknuta je važnost daljeg snaženja parlamentarnih odnosa, kako kroz saradnju skupštinskih tijela, tako i grupa prijateljstva. Sastanku su iz Grupe prijateljstva prisustvovali potpredsjednik Skupštine Genci Nimambegu, i predsjednik Administrativnog odbora Luiz Škrelja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i u vezi sa integracionim procesima na Zapadnom Balkanu, te konstatovali da je prijemom Crne Gore u NATO poslata snažna poruka da politika otvorenih vrata i transatlantska saradnja ostaju visoko na agendi Alijanse. Govoreći o evropskoj integraciji,  naglašena je važnost zadržavanja principa regate, kojim se napredak svake države mjeri na osnovu njenog individualnog učinka i sposobnosti da ispuni kriterijume za članstvo u EU. Brajović je kazao da će Crna Gora nastaviti da pruža podršku i prenosi svoja iskustva iz integracionih procesa svim državama koje za to budu imale interesa.

Portal Analitika