Abiznis

Održan drugi sastanak Komisije za suzbijanje sive ekonomije

Protekla turistička sezona bila je veoma uspješna ne samo sa aspekta rekordne posjećenosti turista i povećanja broja noćenja i prometa, već i sa aspekta povećanja prihoda uslovljenog pojačanim aktivnostima svih inspekcijskih službi na suzbijanju neformalnog tržišta, konstatovano je na drugoj sjednici Komisije za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsjedavao ministar finansija Darko Radunović.
Održan drugi sastanak Komisije za suzbijanje sive ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

Koordinacija nadležnih organa je u proteklom periodu značajno osnažena, omogućena je kvalitetnija umreženost baza podataka inspekcijskih službi, što je rezultiralo pravovremenom i efikasnom reakcijom inspektora na terenu. Sprovođenje mjera pojačane kontrole i snimanja prometa, te zatvaranja objekata kod kojih je evidentirana nepravilnost, i izdavanja prekršajnih naloga, doprinjelo je boljom naplatom prihoda u svim segmentima. Korak dalje u snaženju fiskalne discipline biće implementacija elektronske fiskalizacije, koja će kroz centralizovan sistem omogućiti automatsko učitavanje i evidentiranje svih aktivnosti poreskih obveznika, odnosno pratiti redovnost njihovih uplata i unaprijediti rad inspekcija.

Kada je riječ o prometu akciznih proizvoda, i u ovom domenu su konstatovani pozitivni rezultati u naplati, uz napomenu da je u cilju prevencije, kvalitetnijeg monitoringa  i sužavanja prostora za zloupotrebe, potrebno raditi na osiguravanju dodatnog nivoa zaštite u obilježavanju akciznih proizvoda kroz propisivanje standarda koji zadovoljavaju najveći nivo bezbjednosti.

Kao zona koja je najviše pogođena sivom ekonomijom identifikovana je oblast tržišta rada, odnosno neregistrovanje zaposlenih lica, kao i neevidentiranje prometa, što ukazuje da je rad Komisije u narednom periodu potrebno, pored snaženja operativnih kapaciteta, usmjeriti i ka preispitivanju legislativnog okvira kojim je ova problematika definisana.
Takođe, u cilju povećanja efikasnosti u procesuiranju subjekata koji posluju u sivoj zoni, dogovoreno je da se Komisija obrati Vladi Crne Gore sa zahtjevom za uključivanje i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u rad tog tijela.

 

Portal Analitika