Podgorica

Glavni grad godišnje izdvaja 100.000 eura za novorođenčad

Novorođene bebe u Glavnom gradu, posredstvom Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje, od uprave Grada dobijaju na poklon paket u kojem se nalaze proizvodi potrebni bebama i roditeljima u prvim danima nakon izlaska iz porodilišta.
Glavni grad godišnje izdvaja 100.000 eura za novorođenčad
Portal AnalitikaIzvor

Prepoznajući značaj ovakvog vida pomoći roditeljima u prvim mjesecima bebinog života, Glavni grad već nekoliko godina priprema pakete za novorođenčad. Do 2015. godine za ove namjene u Budžetu Grada izdvajano je 50.000 eura, a sada se za pakete novorođenčadima godišnje izdvaja 100.000 eura. Istovremeno, povećana je i vrijednost sadržaja paketa.

Na zadovoljstvo uprave Glavnog grada u 2015. godini uručeno je 2.709 paketa, 2016. godine 2.555 paketa, a u 2017, zaključno sa sedmim mjesecom, uručeno 1.407 paketa.

Paket, osim kozmetike za bebe (tri paketa pelena, šampon, kupku, štapiće za uši, pavloderm, vlažne maramice), sadrži i flašicu-250 ml, flašicu natural-125ml, flašicu staklenu-240 ml, kašiku za bebe, glodalicu za bebe, varalicu, aspirator za nos i peškir sa kapuljačom.

Pravo na ovaj poklon paket ima novorođeno dijete, a uslov je da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji Glavnog grada. 

Ovo pravo ostvaruje: jedan od roditelja, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, podnošenjem zahtjeva nadležnom organu uz koji je dužan da priloži kopiju lične karte i dokaz o upisu novorođenog djeteta u matičnu knjigu rođenih i dokaz o prebivalištu.

Dokumentacija se dostavlja Sekretarijatu za rad, mlade i socijalano staranje, koji se nalazi u ulici “Vuka Karadžića br.16”, u blizini restorana Ribnica.

Pravo na poklon paket novorođenom djetetu pripada do navršene jedne godine života.

Portal Analitika