Podgorica

Reciklažna dvorišta u Podgorici opravdana investicija

Količine otpada koji građani odlažu na ove prostorima reciklažnih dvorišta povećava se iz godine u godinu, što potvrđuje da je većina građana prepoznala značaj izgradnje ovih komunalnih objekata.
Reciklažna dvorišta u Podgorici opravdana investicija
Portal AnalitikaIzvor

U prilog tome ide i podatak da je u 2014. godini odloženo ukupno 53.537 kg, u 2015. godini 75.137 kg, u 2016. godini83.298 kg, dok je za nepunih devet mjeseci ove godine već odloženo skoro 57.000 kg.

Reciklažna dvorišta su posebno opremljeni i nadzirani prostori namijenjeni za besplatno odlaganje pojedinih vrsta otpada, a radno vrijeme dvorišta je svakog dana od 07 do 21 sat.

Na reciklažnim dvorištima obezbijeđene su posude za: papir, kartonsku ambalažu, PET ambalažu, Al limenke, polietilenske folije, ambalažno staklo, otpadno ravno staklo, gume, drvni otpad, metalni krupni otpad, plastični krupni otpad, bijelu tehniku, jestiva i otpadna motorna ulja, stara ulja, boje i lakove, stare akumulatore, uljne filtere, fluorescentne cijevi, elektronski otpad, stiropor, stare baterije, stare ljekove.

Trenutno se na prostoru grada nalazi pet reciklažnih dvorišta, na sljedećim lokacijama: Ulica Iva Vizina na Zabjelu, kraj Bulevara Mihaila Lalića u Tološima, Ulica Husinskih rudara na Koniku, Orjenska ulica na Zlatici i Ulica Kritskog odreda u Donjoj Gorici.

U završnoj fazi je revizija projekta za reciklažno dvorište, očekuje se da radovi počnu do kraja mjeseca i da do kraja godine stavimo u funkciju i šesto reciklažno dvorište u opštini u okviru Glavnog grada - Golubovci, za čiju izgradnju su sredstva opredijeljena u budžetu Glavnog grada.

Iako je selekcija otpada izuzetno važna, kako zbog mogućnosti ponovne upotrebe selektovano odloženog otpada, tako i zbog činjenice da se odlaganjem otpada na ovaj način smanjuju količine ukupno odloženog otpada na sanitarnoj kadi, nažalost i pored stvorenih uslova za pravilno odlaganje posebnih vrsta otpada, nemarom pojedinih građana, isti i dalje često završava pored kontejnera, u koritima rijeka i drugim javnim površinama.

Portal Analitika