Politika

Amfilohije miri Bečića sa Mandićem i Kneževićem

Demokratska Crna Gora Alekse Bečića pripremila je platformu o saradnji sa Demokratskim frontom, Socijalističkom narodnom partijom i Demosom, a posrednik koji bi trebalo da miri posvađanu opoziciju je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije i Srpske pravoslavne crkve.
Amfilohije miri Bečića sa Mandićem i Kneževićem
Portal AnalitikaIzvor

Ključne tačke platforme su jedinstveni predsjednički kandidat, formiranje prelazne vlade i ponavljanje parlamentarnih izbora, kao i novi lokalni izbori u Nikšiću.

Tajni sastanak

Tim povodom se mitropolit Amfilohije, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, prošle sedmice sreo sa predsjednikom i generalnim sekretarom Demokratske Crne Gore Aleksom Bečićem i Borisom Bogdanovićem, koji su mu predstavili platformu o zajedničkoj saradnji sa opozicijom.

Demokrate i Demokratski front nemaju kontakte na najvišem nivou od 7. avgusta nakon žestokog medijskog rata i uvreda koji su nezabilježeni u crnogorskoj parlamentarnoj istoriji. Nakon serije međusobnih teških optužbi tačku na konflikt stavile su Demokrate stavom da prekidaju odnose sa vrhom Demokratskog fronta.

U međuvremenu se lagano zahuktava priča o predsjedničkom kandidatu opozicije, Demokratski front je najavio povratak u parlament ukoliko ne bude opozicionog jedinstva u protestima i, očitio, u vrhu Bečićevih Demokrata su se odlučili za akciju.

U tekstu platforme, koji je Pobjedi dostavljen iz izvora bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se da bi Demokrate, Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Demos usaglašenu platformu ponudili ostatku opozicije.

U prvoj tački predviđa se da njenim usvajanjem ,,odmah prestaju svi sukobi, napadi, verbalni i drugi konflikti unutar crnogorske opozicije“.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika