Društvo

Ljušev: Nove tehnologije treba da služe kao alat za razvijanje kreativnosti

Na danas održanoj konferenciji ,,Moć adolescencije’’, koju je organizovao UNICEF uz podršku Crnogorskog Telekoma, istaknuta je važnost razvijanja mehanizama osnaživanja i zaštite adolescenata kojih u Crnoj Gori ima oko 85 hiljada. Konferenciju su otvorili šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar sporta Nikola Janović i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev.
Ljušev: Nove tehnologije treba da služe kao alat za razvijanje kreativnosti
Portal AnalitikaIzvor

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, naglasio je da ova konferencija treba da pošalje makar jednu, jasnu poruku, a to je “da je adolescencija jedinstvena i ključna faza ljudskog razvoja koja ima dugoročne posljedice, a koju karakterišu ubrzan razvoj mozga i fizički rast, uvećane kognitivne sposobnosti, kao i razvijanje novih sposobnosti i vještina”.

Stoga je promocija zdravog razvoja u drugoj dekadi života pojedinca jedna od najvažnijih dugoročnih investicija koje bilo koje društvo može da preduzme, zaključio je Kogali.

Govoreći o važnosti osnaživanja mladih u eri digitalizacije, Ljušev je istakao da nove tehnologije treba da služe adolescentima kao alat uz koji će razviti svoju kreativnost i graditi svoj budući uspjeh i uspjeh društva u kom živimo.

On je podsjetio na važnost obrazovanja mladih u takozvanoj STEM oblasti  tj. nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, jer je potreba za zapošljavanjem stručnjaka iz ove oblasti stalno u porastu. Podsjećajući na crnogorski startup „Bee and me“ koji je uz podršku Telekoma i startup unkubatora „Hubraum“ Dojče Telekoma, ostvario internacionalni uspjeh, Ljušev je izrazio nadu da sličnim primjerima možemo podstaći i druge mlade ljude da se angažuju i daju svoj doprinos u stvaranju boljeg sjutra, te da je ključni period za razvijanje budućih vještina za uspjeh, upravo period adolescencije.

Telekom je podržao konferenciju „Moć adolescencije“ u okviru partnerstva sa Laboratorijom inovacija za mlade „Kreaktivator”. Cilj “Kreaktivatora” je da poveže vladine institucije, kompanije i civilno društvo sa mladima i adolescentima, kako bi se zajedničkim snagama radilo na iznalaženju kreativnih rješenja za probleme prepoznate u lokalnim zajednicama.

Portal Analitika