Kultura

Crnogorska kinoteka: Scenarista Mirko Kovač i premijera dokumentarca o Balšićima

Crnogorska kinoteka obilježava ovogodišnje Dane evropske baštine revijom odabranih filmova po scenarijima Mirka Kovača, jednom od najznačajnijih književnika na prostoru bivše Jugoslavije, koji je pružio nemjerljiv doprinos kako književnosti tako i filmu.
Crnogorska kinoteka: Scenarista Mirko Kovač i premijera dokumentarca o Balšićima
Portal AnalitikaIzvor

- Publika će imati priliku da u dva dana pogleda četiri filmska ostvarenja koja su adaptacija njegovih djela ili su snimljeni prema njegovim scenarijima. Tako će Kinoteka i ove godine biti akter u obilježavanju ove značajne međunarodne inicijative i u okviru svoje prikazivačke djelatnosti doprinijeti promociji dragocjenog kulturnog i filmskog nasljeđa, kao zajedničke baštine evropskih naroda – ističu iz ove institucije, te dodaju da je ulaz na sve projekcije besplatan.

Tako će u kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ sjutra od 19 časova biti prikazano ostvarenje „Lisice“, a dva sata kasnije „Usijanje“. U srijedu od 19 časova na programu će biti „Noć od paučine“, dok je „Okupacija u 26 slika“ predviđena za termin od 21 čas.

2509balsici

- Posebno izdvajamo premijeru dokumentarnog filma „Kulturno nasljeđe Balšića“, u produkciji Crnogorske kinoteke, koji će biti prikazan 29. septembra u Biblioteci od 21 čas. Film predstavlja najvažnije segmente kulturne baštine dinastije Balšić, koja je na kompleksan način obilježila ranu istoriju crnogorske države. S obzirom na činjenicu da se malo zna o ovom bogatom razdoblju naše prošlosti, realizacijom ovog projekta biće osvijetljena jedna od najznačajnijih epizoda crnogorske istorije. Pored artefakata dostupnih na teritoriji Crne Gore, tematski su obuhvaćeni i zabilježeni svi dragocjenimuzejski eksponatii dokumenta koji se čuvaju van granica naše zemlje – navode iz kinoteke.

Režija potpisuje Ognjen Radulović, tekst Aleksandar Čilikov, Đorđije Borozan, Slobodan Čukić i Niko Martinović, organizatorka je Aleksandra Cerović, snimatelj Vladimir Vučinić, montažer Nemanja Bečanović, dok muziku potpisuje Leo Đokaj.

Film je podržalo Ministarstvo kulture kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu.

Portal Analitika