Društvo

Bogdanović: Planirani projekti doprinijeće razvoju crnogorske prijestonice

Program razvoja Prijestonice usmjeren je na identifikaciji projekata koji će obezbijediti nova zaposlenja za naše sugrađane, kazao je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović obrazlažući odbornicima lokalnog parlamenta Prijedlog godišnjeg programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu.
Bogdanović: Planirani projekti doprinijeće razvoju crnogorske prijestonice
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o dokumentu u kojem su sadržani ključni projekti koji će, kako je istakao, obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja, a za koje su shodno novom Zakonu o Prijestonici finansijska sredstva obezbijeđena u Fondu za razvoj Prijestonice.

- Kao ključni resursi za ovu oblast prepoznata su tri projekta: komunalno opremanje i hitna sanacija na dijelu objekata u biznis zonama, podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva, te uspostavljanje Biznis inkubatora u poslovnoj zoni „Košuta“ – kazao je Bogdanović i izradio uvjerenje kako će komunalno opremanje Biznis zona i hitna sanacija dijela hala u gornjem Obodu, kao i završetak radova na izgradnji Biznis inkubatora, dati snažan podsticaj razvoju malog i srednjeg biznisa, realizaciji investicionih aktivnosti, a time i otvaranju novih radnih mjesta, što je ključni izazov gradske uprave u predstojećem vremenu.

On je dodao da će implus razvoju grada dati i realizacija nekoliko važnih projekata kao što je rekonstrukcija Studentskog trga uz izgradnju dvoetažne garaže, ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura.

- Uz to, već naredne godine počinjemo rekonstrukciju Njegoševog parka koji će, pored toga što će našim sugradjanima pružati izuzetno prijatno mjesto za odmor, svojim sadržajima biti i jedan potpuno novi turistički sadržaj u našem gradu – istakao je Bogdanović.

 

Posebno važan razvojni projekat, prema njegovim riječima, je izgradnja trga i pijace na Njegušima, kojim će se, osim uređenja prostora koji posjeti veliki broj turista, stvoriti uslovi za punu valorizaciju proizvodnje i plasiranje prehrambenih i drugih proizvoda domaćeg stanovništva.

Gradonačelnik Bogdanović je naglasio kako je programom planiran i nastavak radova na rekonstrukciji vodovodnog sistema Cetinja, koji predstavlja najveći i najznačajniji projekat u 2018. godini, a za koji će iz ovog fonda biti utrošeno gotovo milion eura. Takođe, aktivnosti će biti usmjerene i na unapređenje vodosnadbijevanja na ruralnom području, što će doprinijeti razvoju seoskog turizma koji je posebno atraktivan na mapi evropske turističke ponude.

- Svakako, unapređenje infrastrukture kroz rekonstrukciju i izgradnju gradskih saobraćajnica, planirano je Programom i u 2018. godini. U tom smislu planiran je projekat izgradnje saobraćajnice koja će prolaziti kroz univerzitetski kompleks fakulteta umjetnosti. Takođe, jedan dio sredstava biće opredijeljen za rekonstrukciju Ulice Aleksandra Puškina u naselju Gipos, u kome ćemo trajno riješiti pitanje parking prostora. Pored toga, predano ćemo raditi i na rekonstrukciji i sanaciji i drugih gradskih saobraćajnica sa izgradnjom novih parking mjesta, ali i uređenje lokalnih nekategorisanih puteva – kazao je Bogdanović.

2509ct1

On je istakao da je planirana realizacija nekoliko projekata u cilju unapređenja sportske infrastrukture.

- Uprkos činjenici da nije u direktnoj nadležnosti lokalne uprave, kao odgovorna gradska vlast planirali smo i početak izgradnje sportske sale za potrebe naših osnovaca u “Lovćenskom partizanskom odredu”. Takođe, s obzirom da imamo izuzetno uspješne sportske klubove i pojedince u dvoranskim sportovima, sledeće godine počinjemo i gradnju potpuno nove sportske dvorane u zoni sporta – saopštio je Bogdanović.

On je dodao kako će za realizaciju razvojnih, infrastrukturnih i projekata u funkciji otvaranja novih radnih mjesta biti opredijeljeno preko pet miliona eura, a pored navedenih, u narednoj godini planirana je realizacija projekata koji će biti u funkciji očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa. Tako će Istorijsko jezgro Cetinja biti bogatije za još jedan uređen segment i to prostor od Ćipura do Vladinog doma, uz rekonstrukciju podvožnjaka, čijom izgradnjom je u velikoj mjeri narušen ambijent ovog područja. Takođe, Programom je predviđeno uređenje staze do Orlovog krša, kao i projekat osvjetljenja Ćipura i Biljarde.

- Pored navedenih projekata, predano ćemo nastaviti da radimo i na onima projektima koje smo već započeli, a koji zato nisu u ovom godišnjem razvojnom programu Prijestonice. Tako će sledeće godine, u punom kapacitetu biti realizovani radovi na izgradnji novog stadiona, uredjenju cetinjske pećine, izgradnji Fakulteta dramskih umjetnosti, Mojkovačke i Bajičke ulice, ali i regionalnog puta od Krsca do Ivanovih korita. Samo ovi projekti vrijedni su više od 23 miliona eura, što će Cetinju, bez sumnje, obezbjediti dinamični infrastrukturni, ali i ekonomski razvoj – potcrtao je Bogdanović.

On je na kraju dodao da je gradska uprava, poštujući načela otvorenosti i transparentnosti, prilikom sačinjavanja ovog dokumenta uključila širu javnost – mjesne zajednice, nevladin sektor, privrednike, lokalne odborničke klubove, te druge organizacije iz grada koji su dostavljenim predlozima dali puni doprinos kvalitetnoj izradi ovog programa.

- Tokom konsultacija i javne rasprave, pristiglo je 214 inicjativa i prijedloga za razvojne projekte Cetinja. Veliki broj predloga dali su građani i predstavnici nevladinog sektora, zdravstvene i obrazovne institucije, čime su ovaj dokument učinili značajno kvalitetnijim. Međutim, moram istaći da su samo dvije političke partije dostavile svoje prijedloge razvojnih projekata. I zato me ne čudi činjenica da oni politički subjekti koji u državnom parlamentu nijesu podržali Zakon o Prijestonici, nijesu osjetili potrebu da predlože niti jedan projekat u interesu građana Cetinja. Ali su zato najglasniji kada treba neosnovano kritikovati naš rad, iznositi neistine i podmećati, sve zarad dobijanja jeftinih političkih poena – zaključio je Bogdanović.

Zakonom o Prijestonici propisano je da Gradonačelnik utvrđuje Prijedlog godišnjeg programa razvoja za narednu godinu uz prethodno informisanje Skupštine Prijestonice, a nakon sprovedene javne rasprave. Konačan Program utvrđuje Senat Prijestonice, te isti dostavlja Vladi Crne Gore na saglasnost.

Pored razmatranja informacije o Prijedlogu godišnjeg programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu, na dnevnom redu 31. sjednice Skupštine Prijestonice našlo se još 14 tačaka dnevnog reda, između ostalih izmjene i dopune Statuta Prijestonice, Odluka o konstituisanju Senata, davanju saglasnosti na Odluku o usvajanju cjenovnika komunalnih usluga – odvoza komunalnog otpada na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Portal Analitika