Ostalo

Janović adolescentima: Sport će vam pomoći da izgradite identitet

“U potrazi za vlastitim identitetom, adolescenti će eksperimentisati, isprobavati različite uloge i sisteme vrijednosti, a Ministarstvo sporta čini i učiniće sve da njihov izbor bude sport”- poručio je ministar Nikola Janović, govoreći na otvaranju nacionalne konferencije “Moć adoloscencije” koju je kao centralni godišnji događaj programa “ ,
Janović adolescentima: Sport će vam pomoći da izgradite identitet
Portal AnalitikaIzvor

Osnaživanje i participacija adolescenata u Crnoj Gori” organizovalo predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori. Sport kako je kazao Janović, predstavlja nedovoljno iskorišćen potencijal u unaprjedjivanju psihofizičkog stanja adoloscenata i veoma je bitna karika u lancu njihovog mentalnog sazrijevanja, jer podstiče razvoj ličnosti i izražavanje individualnosti. “Baveći se sportom mladi jačaju samopouzdanje, upornost, odgovornost, osjećaj za fer plej i timski rad, povećavaju samopoštovanje i zadovoljstvo sobom“ – naveo je ministar sporta, pozivajući se na rezultate nekih istraživanja koja ukazuju da adolscenti i adoloscetkinje koji se bave sportom povoljnije procjenjuju sebe u većini aspekata self koncepta, u odnosu na vršnjake koji se ne bave organizovano sportom. “Sve to imali smo u vidu pripremajući i novi Zakon o sportu.

Nacrt je od prije nekoliko dana na javnoj raspravi, a jedna od najznačajnijih novina tiče se upravo mladih. U cilju omasovljavanja sporta u školskom uzrastu, kao i prepoznavanja i vrjednovanja rezultata u mlađim kategorijama, država će stipendirati najbolje mlade sportiste i dodjeljivati im status perspektivnih. Novo je i to što će Ministarstvo sporta, sufinansirati klupske članarine za djecu koja treniraju u profesionalnim klubovima, uz jednu novu olakšavajuću okolnost, a to je da cijena članarina neće moći da bude veća od 30 eura, što će biti precizirano i zakonom koji će ih limitirati na 6 odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori“- najavio je ministar sporta.

Uprkos svim teškoćama sa kojima se suočavaju dječaci i djevojčice tog uzrasta, kao isuviše mladi da bi pripadali odraslima, ali i suviše stari da bi bili djeca, “Moć adoloscencije“ nije, kako je rekao, samo u brojkama koje govore da su, od skoro 133 hiljade mladih u Crnoj Gori, više od polovine adoloscenti, već i u njihovoj ogromnoj energiji i potencijalu. Janović je podsjetio da su su organizacije civilnog drustva, institucije na lokalnom nivou, medjunarodne organizacije, entuzijasti i pojedinci, uložili do sada značajan napor da se položaj mladih u Crnoj Gori unaprijedi, ali i ukazao na to da i dalje postoji veliki prostor za unaprijedjivanje koordinacije cjelokupnog procesa:

„To je putovanje bez kraja, ali sa jasnim ciljem i vizijom zacrtanom u Strategiji za mlade, a to je da je Crna Gora država u kojoj su mladi samostalni, finansijski nezavisni, uključeni u donošenje odluka i sprovodjenje javnih politika“. Period adoloscencije hod je po tankoj žici- poručio je ministar sporta, gdje i najmanji pad može, kako je rekao, biti fatalan. Današnja konferencija potvrdjuje, medjutim, da adoloscenti u Crnoj Gori nijesu prepušteni sami sebi i da na njih i te tako motri cijelo društvo- zaključio je ministar Janović.

Na nacionalnoj konferenciji “Moć adolescencije” govorili su ministar zdravlja Kenan Hrapović, šef predstavništva UNICEF u Crno Gori Osama Makavi Kogali, izvršni direktor Crnogorkog Telekoma Nikola Ljušev i Direktor odsjeka za sitraživanja i razvoj , CARE SAD Džošua Harvi koji je ne mladima već odraslima poručio: “ Odrastimo!“

Portal Analitika