Abiznis

Zakon o privrednim društvima najznačajniji pravni akt

Zakon o privrednim društvima trenutno je najznačajniji pravni akt koji Ministarstvo ekonomije priprema i sistemski je veoma važan zbog toga što je postavljen kao mjerilo za zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 6 – Privredno pravo, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na okruglom stolu koji je organizovan u okviru javne rasprave o Nacrtu ovog zakona.
Zakon o privrednim društvima najznačajniji pravni akt
Portal AnalitikaIzvor

„Izuzetno je važno da Nacrt Zakona o privrednim društvima prođe kroz proces konsultacija sa predstavnicima privrednog sektora. Podsjećam da za to prilika nije samo ovaj okrugli sto, već je i u prethodnom periodu bilo moguće dostaviti komentare i sugestije na tekst Nacrta“, kazala je ministarka Sekulić.

Javna rasprava na Nacrt Zakona o privrednim društvima počela je 12. jula, a umjesto 30 dana, trajaće 80 dana.

„Ovo je dobra prilika da upravo danas, na okruglom stolu, dobijemo dodatne komentare od strane prisutnih predstavnika privrednog sektora“, kazala je ministarka Sekulić i pozvala na aktivno učešće privrede sve do usvajanja zakona.

Državni sekretar Dragan Kujović kazao je da je Ministarstvo ekonomije predlagač Zakona, ali da je formirana radna grupa za njegovu izradu u kojoj su učestvovali predstavnici Privredne komore Crne Gore (PKCG), Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Ministarstva finansija, Poreske uprave i Privrednog suda. 

„Dodatno, bila je dostupna podrška GIZ-a, kao profesorā sa Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Postojeći tekst Nacrta zakona sadrži novine koje su pripremljene na bazi analize evropske prakse i direktitva EU“, kazao je Kujović.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo Goran Nikolić kazao je su i prije današnjeg okruglog stola obavljene konsultacije sa udruženjima poslodavaca i veliki broj sugestija već je ugrađeno u tekst zakona.

„Tokom izrade Nacrta zakona imali smo u vidu sve ono na što su privrednici ukazivali kao na problem i to smo pokušali ugraditi u tekst Nacrta zakona, ako nije u suprotnosti sa nekim drugom zakonima i legislativom EU. Dodatna vrijednost zakona će biti i to što su uvrštene preporuke EU koje nisu obavezujuće, ali koje će znatno poboljšati zakon“, kazao je Nikolić.

Javna rasprava na Nacrt Zakona o privrednim otvorena je do 30. septembra. Zainteresovani subjekti svoje komentare, mišljenja, primjedbe i sugestije na nacrt mogu dostaviti

Ministarstvu ekonomije u pisanoj formi, putem pošte na adresu: Rimski trg, broj 46, 81000 Podgorica, ili elektronski na mejl adresu: zoran.martinovic@mek.gov.me tokom cijelog trajanja javne rasprave.

Nakon završetka javne rasprave, Ministarstvo ekonomije razmotriće sve komentare, mišljenja, primjedbe i sugestije i sačiniti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

 

Portal Analitika