Kultura

Počinje 12. Međunarodni festival gitare u Nikšiću

Ovogodišnji 12. Međunarodni festival gitare biće svečano otvoren večeras u sali Nikšićkog pozorišta od 20 časova. Tom prilikom govoriće ministar kulture mr Janko Ljumović, nakon čega će nastupiti Crnogorskog simfonijskog orkestra pod upravom Grigorija Kraska, i francuski gitarista Antoan Morinije.
Počinje 12. Međunarodni festival gitare u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Koncert na kome će biti izvedena djela kompozitora kao što su Hoakin Rodrigo i Modest Musorgski, tradicionalno se organizuje u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, a ulaz je besplatan.

Antoan Morinije, pobjednik 11. Međunarodnog gitarskog takmičanja koje je održano krajem maja, magistrirao je na državnom Konzervatorijumu za muziku i ples u Parizu godine 2016. u klasi Olivjea Šasina, kod koga je završio osnovne studije na Konzervatorijumu u Bordou. Nastupao je u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, Kipru, Belgiji, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Austriji, Njemačkoj i Češkoj, a posebnu pažnju posvećuje izvođenju savremene muzike. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na takmičenjima u Sevilji, Beču, Parizu. Angažovan je kao predavač na regionalnom Konzervatorijumu u Sen Moru de Foseu u Francuskoj. Svira na gitari Martin Blekvel na Savarez žicama.

Međunarodni festival gitare trajaće ove godine do 28. septembra i tradicionalno će okupiti vrhunske umjetnike iz zemlje i regiona, sa ciljem afirmacije i promocije sadržaja koji odgovaraju najvišim umjetničkim standardima kada je riječ o izvođaštvu na gitari.

Sjutra, prve festivalske večeri, u Dvorcku kralja Nikole od 20 časova nastupiće crnogorski studenti gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i Trstu.

- Koncert Open Podium novina je Festivala i na njemu će se svake godine predstavljati mladi talenti. Ove godine nastupiće Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić. Gitarista Vlatko Stefanovski i saksofonista Vasko Atanasovski nastupiće pretposljednjeg dana festivala u Nikšićkom pozorištu od 20 časova. Festival će 28. septembra zatvoriti nastupom eminentnog hrvatskog gitariste Mislava Režića takođe u Dvorcu kralja Nikole od 20 časova – ističu organizatori.

Festival su 2005. godine osnovali crnogorski gitaristi i pedagozi Goran Perišić i Danijel Cerović, u sklopu aktivnosti Društvo gitarista Anagastum. Ovogodišnje izdanje podržali su: Ministarstvo kulture, Muzički centar Crne Gore, Nikšićko pozorište, Zahumlje, nikšićki Muzeji i galerije i Narodna biblioteka „Njegoš“.

Portal Analitika