Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Ivana Šebek: Vrijeme je da kažem moju, istinitu stranu priče

Novinarka i urednica TVCG Ivana Šebek uputila je otvoreno pismo javnosti zbog nezadovoljstva svojim statusom na Javnom servisu, najavivši odlazak iz te medijske kuće.
Ivana Šebek: Vrijeme je da kažem moju, istinitu stranu priče
Portal AnalitikaIzvor

Pismo Ivane Šebek prenosimo bez redakcijskih intervencija:

“Vrijeme je da kažem moju, istinitu stranu priče. Nije istina da su svi u TVCG zadovoljni i da nema degradiranih, kako je rekao direktor Vladan Mićunović. Ima. Moje ime javno je obznanjeno bez potrebe u jednom dnevnom listu, te stavljeno u kontekst "oslobođenja Javnog servisa i njegove profesionalizacije" - time što sam ja degradirana. Moje ime je moje vlasništvo i to ne tolerišem. 

Pa da iskreno i pošteno kažem crnogorskoj javnosti: nakon mnogo smicalica, "natezanja" i pokušaja da se dogovorimo, nekorektnih poteza većeg dijela saradnika, u potonjih skoro godinu dana sama sam tražila da ne radim Dnevnik u 19:30. Sve zato što se moj uređivački pristup i gledanje na profesiju ozbiljno razlikovao od sadašnjeg u TVCG. Pravila sam otklon od favorizovanja marginalaca i sličnih poteza, sve je išlo dotle da sam ispod nekih dnevnika odbila i da se potpišem. Zbog svega navedenog bila sam rjeđe u Dnevniku, od recimo, advokata nekih NVO. Primijetili su to pažljivi gledaoci (Nego bih, ovom prilikom, samo da se odbranim profesijom).

Zarad mira i pokušaja da sebi sredim narušeno zdravlje (uslijed stresa i trpljenja neprofesionalnih poteza i brojnih nekorektnosti, smanjenja zarada bez objašnjenja), moja ponuda u julu, gotovo odmah pošto je došao novi direktor, bila je da radim Dnevnik 3, jer nosi manje fizičkog i svakog drugog rada. 

Ukratko, novi direktor Mićunović je, nakon sto je odmorio (već u avgustu) dvije sedmice, odlučio da napravi "revolucionarne promjene" u cilju "profesionalizacije" i kako je rekao "radi porasta povjerenja", te mene ne uvrsti u urednički tim. Tako bi, kako je on u gorepomenutom dnevnom listu, imputirao: "TVCG oslobodio". Čega? Neke njemu smetnje ili smetnje dijelu Savjeta. To možda (Taj dio Savjeta RTCG nema dana novinarskoga staža pa mi njihove ocjene ne mogu biti ni važne, da vam iskreno i pošteno kažem). Toliko je sve "profesionalizovano" da su Mićunović i oni koji su mu suflirali rješenja, među urednicima dnevnika 1,2,3 TVCG ostavili dva srednjoškolca. Iz poštovanja prema kolegama neću o imenima. Ali je sve lako provjerljivo. Nema ni jednog koji je kao ja završio (i to u roku i bez prenešenog ispita) FPN, specijalizacija novinarstvo, niti je skoro magistar ekonomije, uz gotovo 12 godina radnog staža sa 32 godine.

Odlučeno je sa te adrese da ja budem degradirana, uprkos činjenici da sam i prema ugovoru na neodređeno urednik emisije 1.

Dakle, da ne ulazim u ranije zakulisne momente i pokušaje da budem sklonjena, dirigovane iz manjine Savjeta, mahom od "NVOstručnjaka" (ta manjina inače pokušava godinama da vodi lične obračune sa mnom), za odluku Mićunovića, profesionalnog razloga nema. Sve shvatam lično, dakle to se zove lični obracun sa Ivanom Šebek. Da li za to ima nekih drugih interesa i pobuda koje profesija ne poznaje - ostavljam javnosti da zaključi. 

Kuriozitet je i da se dalje začudimo svi još jednom: i neke emisije u prime time-u na Javnom servisu, takođe je planirano da rade srednjoškolci.

Moji dragi gledaoci, poštovani, omiljeni, vi koji ste me gledali i podržavali moj rad, zbog ogromne ljubavi koju ste mi pružali za ove godine rada na Javnom servisu, osjećam potrebu da sve zagrlim i zahvalim na podršci. Sentimentalna sam. Nećemo se ubuduće "družiti" preko malih ekrana u 19:30. Posebno su me radovali komplimenti i podrška dama. Ali i podrška crnogorske svekolike dijaspore... Divni ljudi!

To znači da se publici, zbog koje sam kao urednica i voditeljka Dnevnika bivstvovala, dopadalo kako sam radila, te kakve sam profesionalne i estetske standarde gajila, zahvaljujem. Svakako, nije zgoreg da podvučem da sam Crnogorka i nemam problem da kažem da ću jedino raditi u skladu sa svojim uvjerenjima, a to je samo i iskljucivo ZA interese svoje Države, nikada protiv. 

Ne zamjeram onima koji me nijesu voljeli. 

Iz TVCG odlazim jer ne vidim dalju perspektivu tog medija. Dosadašnjim saradnicima puno zdravlja i sreće. Hvala na pažnji i povjerenju."

Portal Analitika