Društvo

CP: Krivična prijava protiv Amfilohija Radovića

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija Radovića zbog sumnje na povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG-
CP: Krivična prijava protiv Amfilohija Radovića
Portal AnalitikaIzvor

"Risto Ćirov Radović, u monaštvu Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskome manastiru, 17, 19. i 21 septembra, počinio je krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG, jer je povezujući Crnogorce s  primjercima domaćih životinja (volovi) koje su sinonim za  malolumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući cijelu jednu naciju u zemlji i vani. Istovremeno je Crnogorce katoličke, islamske vjeroispovijesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio poruzi i uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nijesu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nijesu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji", kaže se u saopštenju CP-a.

Svojom izjavom u vezi vraćanja krsta na podgoričkoj Sat kuli, uvrijedio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije śeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, i tako počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG.

"On to ne čini prvi put, već u kontinuitetu,  protiv građanina Rista Radovića je već jednom pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrepjeljivosti, tokom kojeg je, kao mnogo puta do sada,  omalovažavao državu Crnu Goru i njene institucije, pa se to mora imati u vidu prilikom odmjeravanja sankcija, a u skladu sa Krivičnim zakonom Crne Gore, član. 199, član. 370, kao i članovima 42a i 49, koji se odnose na trajanje krivičnog djela i mržnju kao pokretača. Nevješti i neubičajeni pokušaj eparhije SPC u Crnoj  Gori da relativizuje učinjena djela samo dodatno govori u prilog tome da su i sami svjesni očitosti i težine djela zbog kojih je Crnogorski pokret podnio prijavu", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika