Abiznis

CBCG: Iskoristite povoljnosti Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju

CBCG želi da upozna javnost sa povoljnostima koje dužnicima, tj. korisnicima kredita omogućavaju nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama (ZOSFR). Shodno ovom Zakonu, dužnici mogu inicirati restrukturiranje kredita za koje postoje problemi u otplati, radi počinjanja pregovora sa bankama i mikrofinansijskim institucijama u cilju iznalaženja mogućnosti restrukturiranja.
CBCG: Iskoristite povoljnosti Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Restrukturiranjem dugova, prema modelu koji omogućava ovaj zakon, dužnicima se olakšava otplata kredita kod banaka i mikrofinanijskih institucija, kroz mogućnost: produžetka roka otplate uz smanjenje mjesečnih rata otplate duga, snižavanja kamatne stope i oslobođenja dijela kolaterala od tereta hipoteke, fiducije ili zaloge.

-Takođe, dužnici ostvaruju i sljedeće koristi: mogućnost zaduživanja pod povoljnijim uslovima u budućnosti, usljed poboljšanog izvještaja o kreditnoj istoriji dužnika u Kreditnom registru Centralne banke, olakšano podmirivanje obaveza prema drugim povjeriocima i uštedu vremena i sredstava kroz pojednostavljenu administrativnu proceduru- ističe se u saopštenju Centralne banke. 

Cijeneći da restrukturiranje dugova prema ovom modelu ima mnogostruke prednosti za dužnike, CBCG ih poziva da iniciraju restrukturiranje kredita prema bankama ili MFI, te da, za potrebe evidencije pokrenutih inicijativa, skeniranu dokumentaciju proslijede takođe i CBCG, putem e-mail adrese zosfr@cbcg.me. 

- Ove podatke će CBCG koristiti u cilju ocjene opravdanosti odbijenih inicijativa od strane banaka ili MFI i eventualnog preduzimanja mjere iz svoje nadležnosti. Informacije o tome koje kategorije kredita su podobne za restrukturiranje shodno ZOSFR, kao i o tome koje podatke dužnici dostavljaju CBCG sadržane su u Instrukcijama dužnicima banaka i MFI za dostavu informacija o pokrenutim inicijativama za restrukturiranje shodno ZOSFR - zaključuje se u saopštenju. 

 

Portal Analitika