Društvo

Prezentacija Studije graditeljskog nasljeđa starog grada HN u utorak

Prezentacija Studije graditeljskog nasljeđa starog grada Herceg Novog na kojoj je Sinergija radila zajedno sa Fondacijom Petrović Njegoš i arhitektom Princem Nikolom Petrovićem Njegošem, glavnim arhitektom za istorijsko nasljeđe - Benjamin Moutonom, Archipat studijom iz Lyona, Ministarstvom kulture, Upravom za zastitu kulturnih dobara, arhitektama konzervatorima iz Crne Gore i Opštinom Herceg Novi, biće održana u utorak 26. septembra.
Prezentacija Studije graditeljskog nasljeđa starog grada HN u utorak
Portal AnalitikaIzvor

Radionica i skola restauracije na Mezzaluni je samo kruna ovog projekta i Studije. To je jedna od mogucnosti i prezentacije onoga sto moze inicijalno biti uradjeno u gradu u smislu valorizacije kulturnog nasljedja i tendencija razvoja kulturnog turizma koji je jedna od mogucih buducih grana razvoja Crne Gore.

Studija je sinteza znanja inostranih eksperata kroz saradnju sa crnogorskim koji dobro poznaju lokalitet i uslove lokaliteta. 

Na studiji su saradjivali razni strucnjaci iz polja kretanja i analize kretanja tla, poznavanja materijala, hronologije razvoja, a vrsene su opservacije na terenu od najmanjih mogucih detalja do krupnog plana i mogucnosti valorizacije pojedinih tacaka koje ce biti prezentovane u utorak 26.09.2017 u 18h u Dvorani Park.

Govorice zvanicnici iz Opstine, Ministarstva kulture, Princ Nikola Petrovic Njegos ispred Fondacije, Vuk Cvoro ispred Sinergije u uvodnom dijelu, a potom ce se prikljuciti i strucni kadar koji je ucestvovao u izradi studije, Benjamin Mouton, Patrice Regnard, Veronica Canas Da Silva, koji ce uopsteno govoriti o Studiji i onome sto je postignuto u posljednjih 14 mjeseci saradnje, kao i o Radionici na Mezzaluni, a onda ce se prikljuciti i ostali strucni kadar koji pozivamo da ucestvuju u diskusiji i okruglom stolu na samom kraju.

Na prezentaciji je gradativno dat prikaz postojecih podataka o gradu i dostadasnjih izucavanja ali i novih zakljucaka i mogucim potencijalnim razvojnim projektima pojedinih lokacija poput Mezzalune, pojedinih djelova Zidina-bedema grada, Srednjeg zida koji se jako slabo cita na terenu, Peraskih vrata i Trga od knjige.

Portal Analitika