Svijet

Angela Merkel osvojila četvrti mandat

Njemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je četvrti mandat, nakon što su njena partija CDU i sestrinska stranka CSU osvojile 33,5 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju ankete poslije zatvaranja biračkih mjesta. Prema tim podacima, u Bundestag ulazi i desničarska AFD.
Angela Merkel osvojila četvrti mandat
Portal AnalitikaIzvor

Stranka kancelarke Angele Merkel, prema izlaznim anketama, mnogo je ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca, prenosi Gardijan.

Prema izlaznim anketama, Demohrišćanska partija (CDU) je osvojila 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska (SPD) na drugom mjestu, sa osvojenih oko 21 odsto glasova, prenose ARD I ZDF.

Međutim, u parlament ulazi i partija na krajnjoj desnici Alternativa za Njemačku (AFD), koja je po prvi put u svojoj istoriji ostvarila rezultat od 13 odsto.

merkel1

Riječ je o političkoj partiji desničara i euroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbjeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rješenju finansijske krize.

Ovakav izborni rezultat plasirao je na treće mjesto i čini je možda i zvanično najvećom opozicijom, prenosi Gardijan.

U njemačkom Bundestagu će u novom, 19. poslijeratnom sazivu, biti još i poslanika partije Ljevica, nasljednice nekadašnjih istočno-njemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko devet odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspio da vrati u parlament.

Gardijan

Portal Analitika