Svijet

Lavrov: SAD neće napasti Sjevernu Koreju jer ima atomsku bombu

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, naveo je da Sjedinjene Američke Države neće napasti Sjevernu Koreju, jer znaju da Pjongjang ima atomsku bombu.
Lavrov: SAD neće napasti Sjevernu Koreju jer ima atomsku bombu
Portal AnalitikaIzvor

"Amerikanci neće napasti Sjevernu Koreju jer, ne da sumnjaju, već sigurno znaju da oni imaju nuklearnu bombu", rekao je Sergej Lavrov ruskoj televiziji NTV, prenio je AFP.

Navodi i da ne brani Sjevernu Koreju, već da se gotovo svi slažu sa takvom analizom.

Lavrov je upozorio da kriza može biti riješena samo mekim pristupom - pažljivo, sugestijama i ubjeđivanjem i da bi, ukoliko SAD ne zauzmu takav stav, na desetine ako ne i na stotine hiljada nevinih građana Južne Koreje, Sjeverne Koreje i susjednog Japana bilo ugroženo.

"A Rusija i Kina su u blizini", dodao je šef ruske diplomatije.

Predsjednik SAD Donald Tramp, na uvrede koje mu je sa govornice Generalne skupštine UN uputio ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Ho, uzvratio je riječima da ni ministra ni sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una "neće biti još dugo", ukoliko Ri govori ono što Kim misli.

"Upravo sam čuo ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje kako govori u UN. Ukoliko on govori ono što "Mali raketaš" misli, neće ih biti još dugo!", napisao je Tramp na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Ho iznio je juče u Ujedinjenim nacija uvrjedljive optužbe na račun "zlog" američkog predsjednika Donalda Trampa, nazivajući ga "mentalno poremećenom osobom" čije prijetnje su povećale šanse za vojnu konfrontaciju, prenio AFP.

"Trampove prijetnje da će 'totalno uništititi' Sjevernu Koreju učinile su da posjeta naših raketa čitavom američkom kopnu bude neizbježna", rekao je Ri u govoru na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opisujući Trampa kao "mentalno poremećenu osobu punu megalomanije", Ri je rekao da američki lider koji "drži nuklearno dugme" predstavlja "najveću prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti danas".

Ri je reagovao na Trampov govor u kome je on nazvao sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una "raketašem" u samoubilačkoj misiji, rekavši da niko drugi osim Trampa nije u "samoubilačkoj misiji".

On je, kako prenosi Rojters, rekao da se Pjongjang na samo nekoliko koraka da postane nuklearna sila.

Tanjug

Portal Analitika