Crna hronika

Opština se pridružila gonjenju Golubovića

Pravni zastupnik Opštine Berane i dva sjedoka saslušani su u okviru istrage protiv bivšeg predsjednika te opštine i odbornika DPS-a Vuke Golubovića, njegovog brata Milana Golubovića i bivših načelnika beranskog katastra Darka Mališića i Momčila Sajičića zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja gradsku kasu ,,olakšali“ za 532.590 eura.
 Opština se pridružila gonjenju Golubovića
Portal AnalitikaIzvor

Osim njih, istragom su obuhvaćeni i vlasnik geodetske agencije Vučeta Mališić kao i vlasnik kompanije ,,Tehnostar“ Žarko Barjaktarović zbog zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja. Prema nezvaničnim informacijama, pravni zastupnik beranske opštine pridružio se krivičnom gonjenju Vu k e Golubovića i ostalih okrivljenih.

Prema navodima naredbe za istragu koju je potpisala tužiteljka Tatjana Žižić, Vuka Golubović se tereti da je opštinski budžet oštetio za ukupno 192.761 euro. Naime, Golubović je ugovorom iz 2011. godine, bez pravnog osnova investitora kompaniju ,,Tehnostar izgradnja“ iz Berana oslobodio plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosu od 28.273,26 eura.

- Golubović je kompaniju ,,Tehnostar izgradnja“ kao investitora oslobodio plaćanja naknade pozivajući se neosnovano na odluku Skupštine opštine Berane koja se odnosi na GP ,,Izgradnja“ Berane a kojom se ona oslobađa plaćanja ove naknade za izgradnju na drugoj katastarskoj parceli – navodi se u naredbi. Golubović je po istom scenariju kompaniju ,,Tehnostar izgradnja“ još u dva navrata oslobodio plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u iznosima od po 15.346,53 eura a sve na štetu beranske opštine.

Takođe, Golubović je, kako se navodi u Naredbi za istragu, septembra 2012. godine zaklju čio Ugovor o cesiji na iznos od 57.200 eura sa kompanijom ,,Integral inžinjering“ koja je svoja potražovanja prema op- štini Berane ustupila preduzeću ,,Vihor“.

Međutim, na dan zaključenja ugovora o cesiji prema evidenciji službe računovodstva, potraživanje ,,Integral inžinjeringa“ prema Opštini Berane iznosilo je 24.730,44 eura. To znači da je opština bila u pretplati 32.496,67 eura. Kako Golubović nije računovodstvu dostavio Ugovor o cesiji, Opština je nastavila sa plaćanjima prema preduzeću ,,Integral inžinjering“, pa je ovoj kompaniji 28. 9. 2012. godine uplaćeno 25.700 eura. U ovom slučaju beranska opština oštećena je za ukupno 58.169,78 eura. Na isti način, ugovorom o cesiji, Golubović je i kompaniji ,,Šćekić promet“ neosnovano uplatio 30.000 eura na štetu beranske opštine.

U naredbi se navodi i da je Golubović 26. novembra 2012. godine priznao tužbeni zahtjev kompanije ,,Tehnostar“ i dozvolio da ovo preduzeće upiše pravo svojine katastarskim parcelama koje su bile u vlasništvu opštine čime je gradsku kasu oštetio za 45.600 eura.  Brat Vuke Golubovića, Milan koji se nalazio na čelu Agencije za razvoj Berana, beransku opštinu oštetio je za 5.000 eura. Bivši načelnici beranskog katastra Darko Mališić i Momčilo Sajičić se terete da su uz pomoć geodete Vučete Mališića u tri navrata opštinsko zemljište ukupne vrijednosti 334.829 eura bez pravnog osnova upisali na kompaniju ,,Tehnostar“, vlasništvo Žarka Barjaktarovića. Većinu krivičnih prijava protiv Golubovića podnijeli su njegovi nasljednici, odnosno aktuelna vladajuća koalicija u tom gradu ,,Zdravo Berane. (Pobjeda)

Portal Analitika