Društvo

Crnogorski brod "Bar" se sudario sa brodom iz Bahama

Teretni brod “Bar” pomorske kompanije Barska plovidba pretrpio je manja oštećenja u vodama Bangladeša, gdje se sudario sa brodom “Marina Stars” koji plovi pod zastavom Bahama. Na sreću niko od posade nije povrijeđen, potvrdio je izvršni direktor Barske plovidbe Milo Paunović.
Crnogorski brod "Bar" se sudario sa brodom iz Bahama
Portal AnalitikaIzvor

“Brod ‘Bar’ se nakon bunkerisanja goriva koje je obavljeno u Singapuru, 22. septembra usidrio na sidrištu u Bangladešu gdje je čekao dozvolu za ulazak u luku da bi iskrcao 23.000 tona čeličnih kalemova. Jutros sam dobio poziv od kapetana Vladana Dudića koji me je informisao da je došlo do kontakta broda ‘Bar’ i broda ‘Marine Stars’. Na sreću, brod Bar je pretrpio samo manja oštećenja”, kazao je Paunović.

On objašnjava da je oštećena ograda u dužini od oko 30 metara, kao i gornji dio oplate koja je pretrpjela ogrebotine i blago ulegnuće, te da plovilo nije konstruktivno oštećeno.

“Nadležne službe Društva će u kontaktu sa posadom broda, lučkim vlastima u Bangladešu i predstavnicima osiguravajuće kuće preduzeti sve neophodne mjere i radnje da utvrdimo način kako da naplatimo štetu koju nam je pričinio brod ‘Marine Stars’ i otklonimo predmetna oštećenja”, navodi Paunović.

Brod “Bar” porinut je 2014. godine u Kini. Nosivosti je 36.000 DWT, dužine 180m, širine 30m sa gazom 10.03m. Barska plovidba je kroz kreditno zaduženje kupila dva teretna broda “Bar” i Budva”, koji su sagrađeni u kineskom brodogradilištu.

Otplata glavnice za oba broda počinje sredinom sljedeće godine.

Barinfo

Portal Analitika