Politika

DARMANOVIĆ U NJUJORKU: Crna Gora je posvećena konceptu sveobuhvatne bezbjednosti

Crna Gora nastaviće da doprinosi jačanju Ujedinjenjenih nacija (UN) kroz aktivnosti usmjerene na ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i zaštitu ljudskih prava, ocijenjeno je tokom boravka ministra vanjskih poslova, Srđana Darmanovića, u Njujorku.
DARMANOVIĆ U NJUJORKU: Crna Gora je posvećena konceptu sveobuhvatne bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

„Susreti sa zvaničnicima UN i učešće na 72. zasijedanju Generalne skupštine UN-a bili su prilika da se ponovi spremnost Crne Gore da i ubuduće doprinosi jačanju UN-a kroz aktivnosti usmjerene na ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, zaštitu ljudskih prava, jačanje preventivne diplomatije i reforme razvojnog i humanitarnog sistema UN-a, kao i prilika za promociju ostvarenja Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Darmanović se posljednjeg dana boravka u Njujorku sastao sa palestinskim kolegom Rijadom al-Malikijem.

Kako je saopšteno iz MVP, na sastanku je iskazano zadovoljstvo dobrim odnosima dvije države, a potpisan je i Memorandum o bilateralnim konsultacijama Crne Gore i Palestine.

Darmanović se susreo i sa generalnim sekretarom OEBS-a, Tomasom Gremingerom.

Darmanović je, kako se navodi, čestitao Gremingeru na imenovanju i naglasio čvrstu posvećenost Crne Gore konceptu sveobuhvatne bezbjednosti.

Darmanović je istakao da crnogorske institucije konstantno rade na unapređenju temeljnih demokratskih vrijednosti koje je Crna Gora jačala kroz saradnju sa OEBS-om.

U fokusu razgovora Darmanovića sa ministrom vanjskih poslova Iran Mohamedom Džavadom Zarifom bilo je uspostavljanje saradnje dvije države u oblasti turizma.

Darmanović je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5), tokom kojeg je ocijenjeno da će članstvo Crne Gore u NATO-u značajno unaprijediti bezbjednosnu arhitekturu Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu crnogorskog predsjedavanja A5 naredne godine.

Portal Analitika