Region

Privatizacija zdravstva - noćna mora za medicinske sestre

Raste nezadovoljstvo medicinskih sestara u Hrvatskoj, koje upozoravaju na netransparentnost najavljene privatizacije primarne zdravstvene zaštite, jer ih uprkos njihovom zahtjevu od prije dvije sedmice, ministar zdravlja Milan Kujundžić još nije informisao o tome, iako su one jedan od važnih nosilaca zdravstvenog sistema.
Privatizacija zdravstva - noćna mora za medicinske sestre
Portal AnalitikaIzvor

Privatizacija javnog zdravstva nova je ideja ministra Kujundžića, ali noćna mora za medicinske sestre i pacijente. Primarna zdravstvena zaštita ne smije da nestane iz domova zdravlja i ode u ruke koncesionara, apeluju medicinske sestre.

- Onaj koji kupi prostor, onaj koji ulaže u svoj posao, taj i može to da radi. Međutim, prodavati ono što je državno, prodavati nas medicinske sestre, prodavati pacijente, to nije moguće - kaže Dajana Subić iz Sindikata medicinskih sestara.

Ovakvim potezom, ljekari bi morali da kupuju ordinaciju u kojoj žele da rade, a konkurencija u urbanim sredinama je velika. Zato će dio njih, ako ova ideja zaživi, posao morati da traži negdje drugdje, na drugom kraju Hrvatske ili svijeta.

- Ako nam sva mladost ode van... Mi smo sve sestre gotovo pred penzijom. Ko će vas čekati, ko će vas pratiti? Hoće li dolaziti radna snaga iz Rumunije i Bugarske - pita se Brankica Marušić iz Sindikata medicinskih sestara.

Medicinske sestre koje rade u državnim bolnicama nemaju osnovne uslove za rad, svakodnevno odrađuju prekovremene sate, ne primaju regres, a s godinama ne postaje lakše.

- Medicinske sestre, nažalost, one koje sam ja primjetila u KBC-u Split, odlaze u penziju prije navršenih 65 godina života, jer su uslovi za starije ljude nemogući - kaže Silvana Ganza iz KBC-a Split.

- Plate i penzije nisu baš na nivou. Što se tiče bolovanja, ne možemo da odemo, jer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi jedna sestra i jedan ljekar u timu. Problem zamjene definitivno postoji - kaže Marušić.

Mjesečna plata medicinske sestre u prosjeku iznosi 4.500 kuna, nakon 40 godina radnog staža u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, njihova penzija iznosi 2.400 kuna. Ni u privatnom sektoru nije bolje.

Hrvatsko zdravstvo ne ide u korak s evropskim standardima. Dok je na hiljade stanovnika u Evropi broj medicinskih sestara 8,3, u Hrvatskoj je ta brojka jedva 5. Novi udar mogao bi da dovede do kritičnog manjka medicinskih radnika.

Izvor: N1 Zagreb

Portal Analitika