Abiznis

Radulović: Interesni lobiji se pobunili i napravili veliku pometnju

Želim da vjerujem da su oni koji su ovih dana negativno komentarisali Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta izmanipulisalni, a ne da nijesu dovoljno informisani, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, dodajući da ovaj zakon pokušava da se politizuje.
Radulović: Interesni lobiji se pobunili i napravili veliku pometnju
Portal AnalitikaIzvor

On je takođe poručio predstavnicima opština da sada imaju više prava u planiranju prostora. Kako je istakao, opštine koje se bore za planiranje nijesu od 2008. godine uradile ni bazični planski dokument.

- Četiri crnogorske opštine - Herceg Novi, Bar, Budva i Kotor - još nemaju bazični planski dokument. Za njih 11 izradu je platila Vlada, dok je za Ulcinj Vlada i izradila dokument. Opštine nijesu mogle od 2008. godine da donesu ni ovaj dokument - istakao je.

- Što se tiče teksta zakona, on je evoluirao kroz javnu raspravu, i ja sam strpljivo odgovarao na pitanja. Prihvaćeno ih je stotinu - što tehničkih, što konceptualnih sugestija i notorna je neistina da nije ništa prihvaćeno – istakao je Radulović, te naveo da su sarađivali sa svima i da su interesni lobiji pobunili i napravili veliku pometnju.

- Ne postoji nijedan entitet da mu nije upriličen sastanak. Čuli smo razne izjave: da zakon nije u skladu sa Ustavom, sa EU, ali niko od njih nije konkretno kazao koji to član krši Ustav - objašnjava Radulović naglašavajući da su u Ministartvu održivog razvoja i turizma izuzetno ponosni na tekst zakona.

Prema njegovim riječima, suština ovog zakona je kvalitetna planska dokumentacija i da na svakom koraku postoji vrlo jasna sliku ko je odogovoran za stanje u prostoru.

Na pitanje da li zakon uzima opštinama prihode, Radulović je kazao da je to nonsens i da ne samo da im nijesu oduzeti, nego su im povećani.

Što se tiče građevinske dozvole, kazao je da ukinuta samo kao pravni akt.

- Htjeli smo da napravimo to da upravo struka kontroliše struku - naglašava Radulović.

On je rekao da se Predlog zakona ne bavi imovinom ni u kom slučaju, te da ne utiče ni na eksproprijaciji.

Što se tiče primjedbi prestavnika Inženjerske komore, smatra da su oni „napravili profesiju koja se zove planeri“ i da su imali pravnike i ekonomiste koji su imali tu licencu.

- Trudili su se za novce. Ovim zakonom po prvi put mi štitimo crnogorske inženjere - kazao je Radulović i poručio da niko nije ugrožen i da sada svi mogu da se bore na tržištu.

On je je naglasio da je Inženjerska komora „do sada bila ustanova i naplaćivala usluge“, a sada će „biti na tržištu i naplaćivati ih kao i svi drugi“. Nije saglasan ni sa time da oni nijesu učestvovali u izradi zakona

- Ja znam da sam tako u osinjak. Stao sam im na crtu i čekam da kažu šta ovdje nije u redu. Osinjak se prepoznao - to je struka koja je kontrolisala struku - poručio je Radulović svima koji su protiv ovog zakona, ne želeći da pominje imena.

N.K.

Portal Analitika