Društvo

Odbrana zatražila izuzeće sutkinje Mugoše, tvrde da pristrasno vodi postupak

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra prošle godine. Odbrana je zatražila izuzeće sutkinje Suzane Mugoše, jer, kako tvrde, pristrasno vodi postupak i tendenciozno pruža pomoć tužilaštvu u opstruiranju advokata. Optuženi funkcioneri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević tražili su od vijeća suda da prekine proces i odbaci optužnicu zbog navodnog pokušaja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da podmiti Slavka Nikića. Njihovi zahtjevi su odbijeni, a Katnić je ocijenio da je namjera lidera DF-a odugovlačenja procesa. Na danšnjem ročištu optužena Branka Milić nastavila je da iznosi odbranu, rekavši da su Saša Sinđelić i Mirko Velimirović agenti provokatori, da se u Crnoj Gori desio državni udar, te da su Specijalno državno tužilaštvo i Uprava policije bili dio tog plana. Suđenje će se, ukoliko ranije ne bude donešena odluka o zahtjevu za izuzeće, nastaviti u srijedu, 27. septembra.
Odbrana zatražila izuzeće sutkinje Mugoše, tvrde da pristrasno vodi postupak
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

11:58 Današnji pretres je završen. Ukoliko ranije ne bude donešena odluka o zahtjevu za izuzeće, proces će se nastaviti 27. septembra.

Knežević: Priznajem samo sud svog naroda i svoje partije

11:48 Knežević se vratio u sudnicu i takođe pridružio zahtjevima odbrane.

- Vaša namjera da srpski narod predstavite kao antidržavni element doživjela je kulminaciju Vašim današnjim odlukama. Sutkinja Vuković je u rodbinskim vezama sa agentom provokatorom Veselinom Mujovićem, koji je snimao lidere DF-a. Ovaj sudski proces je od starta kontaminiran jer se ovi ljudi nalaze u piramidi zločinačkog udruživanja protiv lidera DF-a. Ukoliko mi ne budete dozvolili da iznosim odbranu, ja ću mirno izaći preko vrata i neću se vraćati u sudnicu. Znam da će ministar pravde Zoran Pažin donijeti odluku u (eventualnom) izuzeću. Cijela Crna Gora zna da Vi pravite konsultacije sa Pažinom, a onda on zove Mila Đukanovića u Dubaiju. Priznajem samo sud svog naroda i svoje partije - podvlači Knežević.

Mandić: Vijeće i tužilaštvo uigrani tim

11:45 Mandić se pridružio zahtjevima za izuzećem sudija.

- Vijeće je zajedno sa tužilaštvom djelovalo kao uigrani tim. Nijeste poštovali ravnopravnu poziciju tužilaštva i odbrane. Možda to bude i poruka nekom novom vijeću da se na jedan drugačiji način ponaša za razliku kako ste se vi ponašali. Haški tribunal se ponašao na potpuno drugi način i prihvatao oštre riječi i uvrede i nadvisio ponašanje ovog vijeća - poručio je funkcioner DF-a.

11:40 Izuzeće sutkinje tražio je i advokat Milan Petrović, branilac Bratislava Dikića.

11:36 Advokat Dušan Radosavljević traži samo izueće sutkinje Mugoše jer je, kaže on, brutalno zloupotrebila svoja prava udaljavajući njegovog branjenika Milana Kneževića iz sudnice.

- Mom branjeniku su uskraćena prava na odbranu – podvlači on.

11:33 - Trudili smo se da sačuvamo dostojanstvo u sudnici, ali ste Vi (sutkinja Mugoša) nekoliko puta izazivali da se podnese zahtjev za izuzeće. U postupku koji se javno prenosi zapravo se naočigled struke, nauke i javnosti onemogućava elemntarno pravo – pravo na odbranu – zaključio je Jovanović.

11:29 Jovanović navodi da sutkinja Mugoša pruža „tendencioznu pomoć tužilaštvu u onemogućavanju odbrane da dobije spis i sva dokumeta koja se tiču ovog procesa“.

- Ovo je politički proces. Predsjednica vijeća je onemogućavala sve do sada saslušane da se izjašnjavaju na riječi: NATO, Rusi, Sinđelić, Srbi, Velimirović, iako se ovi pojmovi odnose na optužnici i u njoj se pominju na stotine puta – istakao je advokat.

1109sudnica

Jovanović: Sutkinja Mugoša pristrasno vodi postupak

11:26 Advokat Jovanović traži izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića jer je, kako kaže, pristrasan i jer je 14. jula objavio saopštenje protiv njega i postavio ga na sajt Suda.

Branilac takođe tvrdi da je Savić Mihaila Čađenovića stavio u neravnopravan položaj u odnosu na optuženog Miloša Jovanovića, produžavajući pritvor službenom vozaču DF-a.

11:25 Jovanović zahtijeva izuzeće sutkinje Vuković jer mu se, kako kaže, obraćala neformalno tokom iznošenja odbrane Hristić Kristine.

- To nije prvi put da se neprimjereno ponaša - navodi advokat.

11:19 Advokat Jovanović traži izuzeće predsjednice vijeća suda – sutkinje Mugoše i člana vijeća – sutkinje Dragica Vuković, kao i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića u postupku po odlučivanju o izuzeću predsjednice vijeća.

- Predsjednica vijeća je pokazla potpunu pristrasnost u vođenju postupka, pa je tako 6. septembra u cjelosti onemogućila advokate odbrane na stavljanje primjedbi u ovoj fazi postupka protivno ZKP-u, mišljenju Vrhovnog suda, pa je tako, iz za sada neutvrđenih razloga, donijela odluku o novčanom kažnjavanju a da nije zatražila mišljenje vijeća - istakao je on.

Sutkinja je, dodaje Jovanović, pokazala i pristrasnost u smislu diskriminacije po nacionalnoj i političkoj osnovi.

1109sud

Krpović traži izuzeće Mugoše

11:15 Advokat Krpović je tražio izuzeće predsjednika i članova vijeća Višeg suda jer, kako kaže, njegovoj branjenici nije omogućeno da na zakonit način iznosi odbranu, te da je obmanjuju i usmjeravaju u kom pravcu da iznosi odbranu.

11:13 Optužena tvrdi da SDT poznaje Velimirovića i Sinđelića od 2003.i vremena njihovih ratnih dejstava. Naglašava da su pomenuta dvojica "agenti provokatori".

11:10 Milić navodi da je optužena na osnovu fiktivnog događaja.

- Oružje koje je potpoljeno je nedostupno. Ja ću sa još dva čovjeka otići na to jezero gdje je potopljeno oružje. Optužnica je sva do temelja besmislena – napominje optužena.

Milić: Državni udar se desio, SDT i Uprava policije bili dio plana

11:04 Milić kaže da se 15. i 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori desio državni udar jer su se "poklopili interesi crnogorskog režima i NATO pakta, i u tom pravcu je trebalo sakriti izbornu krađu".

- U tom cilju je trebalo uvući Crnu Goru u NATO mimo volje naroda. SDT i Uprava policije su dio tog plana i projekta - napominje ona.

10:57 Optužena je rekla da je njeno pravo da dođe u njenu "katunsku, četničku Crnu Goru kad god je srce povuče".

- Došla sam kod vojvode Rada. Nisam došla zbog Mila Đukanovića, niti me on zanima - rekla je Milić.

2209milic

Milić: Pet verzija Velimirovićevog iskaza

10:48 Milić kaže da je bivši pripadnik Crvenih beretki, kojeg nije imenovala a kojeg nije vidjela od njegove desete godine, pokušao da je ucjenjuje mejlom u kojem je predstavio kao "monstruma prema ocu".

Ovaj dokument (mejl) je bio još jedan od načina da me SDT zaplaši i ucijeni - tvrdi ona.

10:45 Optužena Milić kaže da SDT ulaže sve napore da je diskredituje.

10:33 Tvrdi da se, kako je vrijeme odmicalo, iskaz Mirka Velimirovića dat SDT-u mijenjao, pa tako danas postoji pet varijanti njegovog iskaza.

- U prvoj varijanti u službenoj zabilješci datoj u CB Podgorica 12.10. 2016. (Velimirović) je prozvao samo Sinđu, nema članova kriminalne organizacije. Voljela da vidim gdje u toj zabilješci piše da je Velimirović izjavio to što tužilac Čađenović kaže da je izjavio  - navodi ona.

10:32 Nastavljena je odbrana Branke Milić. Ona je rekla da je nevina osoba koju drže 11 mjeseci u pritvoru.

Odbijeni predlozi funkionera DF-a, Knežević udaljen

10:30 Sud je odlučio da udalji Kneževića iz sudnice zbog toga što je ranije govorio bez odobrenja sutkinje.

10:28 Sud je odbio Mandićev predlog za prekid postupka i Kneževićev za odbacivanje optužnice. Vijeće Višeg suda je takođe odbilo zahtjev za gledanje Nikićevog intervjua jer će se on, prema riječima sutkinje Mugoše, pojaviti pred sudom.

9:45 Sutkinja je dala tridesetominutnu pauzu.

9:43 Knežević je rekao da je Katnić potvrdio da hapšenja funkcionera DF-a za navodno pranje novca imaju krak sa državnim udarom.

- Moj procesni predlog je da prije odlučivanja odgledate intervju Slavka Nikića, zato što je on predložen za svjedoka u ovom postupku od strane glavnog specijalnog tužioca - saopštio je funkcioner Fronta

Advokat Jovanović predložio je da se intervju zajednički pogleda u sudnici.

9:40 Advokat Jovanović je rekao da Slavko Nikić nije potpisao zapisnik o saslušanju.

1109katnic

Katnić: Pokušaj odugovlačenja procesa

9:37 Katnić je predložio da se pregleda video-snimak današnjeg suđenja na kojem se, kako tvrdi, može vidjeti na koji način mu je prijetio Mandić

- Procesni predlozi iznijeti su u pravcu odugovlačenja krivičnog postupka. Molim sud da to spriječi i da se ovdje raspravlja o optužnici - rekao je glavni specijalni tužilac.

Katnić je naveo da tužilaštvo ostavlja sudu da odluči u vezi sa predlozima dvojice lidera DF-a.

9:34 Sutkinja Mugoša opomenula je Kneževića što govori, iako mu sud nije dao riječ. Knežević dobacuje da se sud ne ponaša u skladu sa zakonom i da "to što sudija nosi togu ne znači da je sudija".

9:28 Katnić je rekao da se "sada pojavila izvjesna Dragana, a da je prije bila Julka koju je glavni specijačni tužilac silovao prije 20 godina". 

- Pukovnik Slavko Nikić nikad nije imao kontakt sa specijalnim državnim tužiocem. Sve što je izjavio, izjavo je pred tužilaštvom Srbije. Nevjerovatno je da nakon takovg iskaza bilo ko postavi takav predlog. Molim da se prekine sa prijetnjama specijalnom državnom tužiocu - naglasio je Katnić.

9:25 Advokat Krpović je rekao da je odbrana od starta procesa tražila da se odbaci optužnica jer je Katnić kršio pretpostavku nevinosti i pokušavo da iznudi iskaz od njegove branjenice (Branke Milić).

- Tražim da se odbaci optužnica - podvlači Krpović.

2209knezevic

Knežević: Uhapsite Katnića i Čađenovića

9:22 Optuženi Milan Knežević tražio je od sutkinje da odmah odbaci optužnicu i odredi pritvor glavnom specijalnom tužiocu Katniću i njegovom zamjeniku Saši Čađenoviću, jer su, tvrdi, zloupotrebili službeni položaj i izvršili brutalnu opstrukciju procesa.

- Postoje ozbiljne indicije da su uznemiravali svjedoke i uticali na optuženog Miloša Jovanovića - naveo je jedan od lidera DF-a.

9:19 Krpović je poručio da još uvijek neće tražiti izuzeće sutkinje.

- Ali ukoliko mojoj branjenici onemogućite da neometano iznosi svoju odbranu, naravno da ću tražiti izuzeće. U to budite sigurni - poručio je Krpović.

9:13 Advokat Jugoslav Krpović traži od vijeća Višeg suda da omogući njegovoj branjenici Branki Milić da na zakonit način iznosi odbranu i predlaže svoje dokaze kojima će ukazivati da nije izvršila djelo koje joj se stavlja na teret.

- Prvi put poslije 11 mjeseci dobila je priliku da iznosi svoju odbranu, a Vi (sutkinja Mugoša) ste joj to juče onemogućili - naveo je advokat.

Sutkinja je odgovorila advokatu da u ovoj fazi postupka može samo da traži njeno izuzeće.

2209mandic

Mandić: Katnić pokušao da podmiti Nikića

9:08 Optuženi Andrija Mandić je tražio da se proces prekine jer je Slavko Nikić u jučerašnjem intervjuu portalu IN4S rekao da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokušao da ga podmiti, prijeteći mu da će biti isporučen vlastima u Prištini.

- Mislim da ovaj čovjek (Katnić) treba da se uhapsi, jer on može da utiče na izvjesnu Draganu da podmiti Nikića sa 100.000 eura. To treba da se ispita - istakao je Mandić.

9:07 Dikić je rekao da će pratiti današnji pretres koliko bude u mogućnosti. Sutkinja Mugoša je kazala da će se Dikićevo medicinsko vještačenje obaviti danas u 14 časova u ZIKS-u.

9:06 Sutkinja je kazala da je neposredno prije pretresa od ZIKS-a dobila Dikićev dopis u kojem se navodi da nije psihički i fizički sposoban da prati suđenje.

9:05 Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo tužilaštva, odbrane i optuženih. 

Na posljednjem ročištu optužene Kristina Hristić i Branka Milić negirale su krivicu.

Vijeće sutkinje Suzane Mugoše odlučilo je u četvrtak da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića koji se dva dana nije pojavljivao na ročištu, dok je predlog odbrane za razdvajanje postupka koji se odnosi na Bratislava Dikića odbijen. 

Optuženi Srboljub Đorđević, Dikić i Jovanović, koji su ranije saslušani, takođe su negirali krivicu. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Milan Dušić i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Portal Analitika