Politika

Orav: EU neće posredovati u dijalogu

Partije vladajuće koalicije i opozicije treba da odluče kada će i kako voditi dijalog, saopštio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav, navodeći da je potrebno hitno sprovesti preporuke iz izvještaja OEBS/ODIHR-a nakon prošlogodišnjih izbora.
Orav: EU neće posredovati u dijalogu
Portal AnalitikaIzvor

Orav je, nakon otvaranja Dana saradnje u "Delta sitiju", upitan da li će na sastanak nakon opozicije pozvati i partije vlasti, kazao da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU i da se u Delegaciji konstantno sastaju sa sa predstavnicima Vlade, nevladinim organizacija, opozicijom i biznis liderima.

Kako je rekao Orav, ovog puta su imali sastanke u Delegaciji koji su bili vidljiviji za medije.

On je naveo da to nije bilo ništa izuzetno i neobično, i dodao da misli da su sastanci bili veoma dobri.

Orav je naglasio da EU neće posredovati u bilo kakvim razgovorima između Vlade i opozicije.

On je poručio da rješenja u državi kandidatu za članstvo treba da dođu iz crnogorskog društva.

Drugi element su, dodao je, preporuke OEBS-a/ODIHR-a nakon prošlogodišnjih izbora.

"Sada ima mnogo spekulacija o imenima kandidata za predsjednika, o ranijim izborima, ali nažalost preporuke ODHIR-a još nisu sprovedene. Ohrabrujemo partije da počnu da rade i nađu način da sprovedu odluke," rekao je Orav novinarima, prenosi portal Vijesti.

Orav je, upitan o čemu bi vlast i opozicija mogli da pregovaraju s obzirom na to da i jedni i drugi tvrde da su spremni na dijalog i da su problem samo preduslovi i mjesto održavanja razgovora, kao i da opozicija ne dovodi u pitanje izlazak na predstojeće lokalne i predsjedničke izbore, kazao da je na na partijama da odluče gdje, kada i kako će se dijalog voditi.

"Pitanje preporuka je veoma hitno, jer nema mnogo vremena do predsjedničkih izbora. U slučaju da se one ne sprovedu, stvara se prostor za osporavanje rezultata izbora", ocijenio je Orav.

Mina

Portal Analitika