Društvo

Nove žrtve obračuna “kavčana” i “škaljaraca”: Kotor, grad od oružja

U subotu veče, 16. septembra, bivši crnogorski fudbaler Goran Lenac (33) ubijen je dok je trenirao na stadionu Bokelja. Iako nije imao kriminalni dosije, iz bezbjedonosnih krugova je potvrđeno da je bio povezan sa članovima jednog od kotorskih kriminalnih klanova – tzv. “kavačkim” klanom. Preplašeni novom brutalnom egzekucijom, Kotorani su zakazali danas protest na Trgu od oružja. Tvrde da su postali topovsko meso u eskalaciji nasilja, te da država ne može ili neće da se obračuna sa kriminalcima. Poručuju da protestom žele da skrenu pažnju vlasti na katastrofalnu bezbjednosnu situaciju u gradu.
Nove žrtve obračuna “kavčana” i “škaljaraca”: Kotor, grad od oružja
Portal AnalitikaIzvor

Veze sa "kavačkim" klanom: U subotu veče, 16. septembra, bivši crnogorski fudbaler Goran Lenac (33) ubijen je dok je trenirao na stadionu fudbalskog kluba Bokelj. Egzekucija je bila surova – ubica je prišao Lencu i hladnokrvno mu pucao u glavu. Nije bilo šansi da preživi. Iako nije imao kriminalni dosije, iz bezbjedonosnih krugova je potvrđeno da je bio povezan sa članovima jednog od kotorskih kriminalnih klanova – tzv. “kavačkim” klanom. 

Mafijški obračuni “kavčana” i “škaljaraca” odnijeli su do sada oko dvadesetak života. Stradali su i nevini, između ostalih, doktor Dragan Zečević čiji je jedini grijeh bio što je imao običaj da svakog jutra popije kafu u lokalu koji se nalazi na pedesetak metara od njegove kuće. Poginuo je i bivši poslanik Liberalnog saveza Saša Marković. Spekulisalo se da je stradao greškom, a da je prava meta bio njegov kum Goran Đuričković.

Protest Kotorana: Preplašeni novom brutalnom egzekucijom Kotorani su zakazali danas protest na Trgu od oružja, ispred Stuba srama. Kako je za Radio Kotor kazao Živko Jevtović, protestom žele da skrenu pažnju vlasti na svim nivoima na katastrofalnu bezbjednosnu situaciju u gradu.

Ciničnim izjavama o povoljnoj bezbjednosnoj situaciji, u momentu kada je na brutalan način ugašen još jedan mladi život, vrijeđa se naš osjećaj ugroženosti i straha za elementarnu sigurnost u Kotoru, i tuga i spomen na stradale, bez obzira na to kako ih premijer naše države kvalifikovao”, istakao je on.

Jevtović je naglasio da država ili neće ili ne zna da se obračuna sa kriminalcima. Poručio je da Kotorani traže pravdu za ubijene, ali i odgovornost nadležnih.

No, iz vlasti godinama, koliko već traje obračun sada već dva čuvena klana, koja su naširoko "proslavila” Kotor, kažu da je situacija pod kontrolom, da su građani bezbjedni i da, naravno, neće dozvoliti nijednom kriminalcu da bude iznad zakona. Nakon ubistva Lenca, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodzić je kazao da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori povoljna, iako je ovakvi slučajevi s vremena na vrijeme narušavaju.

2109lenac

Ko su "škaljakci", a ko "kavčani": Dobri poznavaoci bezbjednosnih prilika kažu da se stravične posljedice kriminalnih obračuna već osjećaju i da smo došli u situaciju da nema djeteta koje ne zna ko su “kavčani” a ko “škaljarci”.

Prema bezbjednosnim podacima, vođa “škaljaraca” je Jovica Jovan Vukotić.  On je, navodno, pod zaštitom Luke Bojovića i Filipa Koraća, koji su označeni kao najmoćniji ljudi u srpskom podzemlju. Korać je porijeklom sa Čeva kod Cetinja. Srpski mediji pišu da mu se bogatstvo procjenjuje na stotine miliona eura i da ih je “napravio” napolju, preprodajom droge. Sudi mu se zbog pucnjave u jednom tivatskom lokalu 2012. godine , ali je on Crnu Goru napustio kada su počeli obračuni unutar zavađenih kriminalnih grupa u Kotoru.

Kavčani” su iz Kavača, mjesta pored Kotora, a vode ih Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Kašćelanu se sudi u odsustvu u Višem sudu u Podgorici, jer je u bjekstvu.

Poznato je da su obračuni počeli zbog krađe pošiljke od 300 kilograma kokaina u Valensiji. Poligon za obračune su Crna Gora i Srbija.

No, ključno pitanje je kako su pomenuti klanovi postali tako moćni?

Internacionalizacija kriminala: Dekan podgoričkog Pravnog fakulteta, kriminolog Velimir Rakočević, rekao je za naš portal da vjeruje da će država stati na put kriminalcima. On potpuno isključuje mogućnost da su klanovi moćniji od države.

Sužava se krug oko kriminalaca”, tvrdi Rakočević.

On navodi da nema države u svijetu koja može spriječiti kriminalne zločine, ali napominje da se bezbjednosni organi moraju snažnije posvetiti operativnim poslovima i raditi na prikupljanju informacija koje “generišu pripremu krivičnog djela”.

Rakočević kaže da je Kotor, dok je on radio u policiji, bio miran i bezbjedan grad.

1110rakocevic

Očigledno se nije blagovremeno djelovalo, a sada je veliki problem internacionalizacija kriminala. Klanovi bi bili pregaženi da nemaju logistiku sa strane, koja je nesporna. Oni su još uvijek jako žilavi, jer imaju i ozbiljne finansije. Međutim, nemaju šansu da opstanu, iako je zabrinjavajuće što još nijesu neutralizovani”, podvlači on.

Sagovornik Portala Analitika tvrdi da se ne može postaviti pitanje odgovornost nadležnih organa u, kako navodi, užem smislu.

Proces prikupljanja dokaza je najsloženiji, i to je jedan veliki izazov. Ne postoji mehanizam da nekoga obavežemo da slučaj moraju rasvijetlili u nekom kraćem periodu i do kraja, a da će u suprotnom odgovarati”, napominje Rakočević.

S druge strane, kako dodaje, možemo govoriti o pojačanoj  profesionalnoj i društvenoj odgovornosti ne smo onih koji su zaduženi za rasvetljavanje krivičnih djela, već i šire društvene zajednice.

Ne smijemo zaboraviti da se najveći broj krivičnih djela rasvijetli upravo kroz saradnju sa građanima. Najjače policije su nemoćne ako ne sarađuju sa građanima”, upozorava on.

Do sada je, koliko je poznato, nekoliko nižih policijskih funkcionera smijenjeno zbog sumnje da su odavali informacije kriminalcima. Dok je bio na čelu MUP-a Goran Danilović je nakon dva ubistva u Kotoru tražio smjene u policiji, ali njegov zahtjev tada nije bio prihvaćen. Ranije se spekulisalo i da je ANB izazvao sukobe u Kotoru s ciljem da neutrališe “škaljarski” klan, jer ga, navodno, ne kontroliše. Takve tvrdnje je, naravno, nemoguće dokazati.

Ono što je, međutim, i običnim posmatračima jasno jeste da ubistvo Gorana Lenca pokazuje da je bezbjednosna situacija daleko od povoljne, a  da “napredak u suprotstavljanju svim vidovima kriminala”, makar do sada, vide samo premijer i ministar policije. 

Dobrodošli u Kotor, grad od oružja.

Vesna RAJKOVIĆ-NENADIĆ / Nikola DRAGAŠ

Portal Analitika