Abiznis

Katari Diar tražio tri građevinske dozvole

Tivatska kompanija Qatari Diar Montenegro tražila je od Ministarstva održivog razvoja građevinske dozvole za hotel, devet rezidencijalnih vila i saobraćajnice.
Katari Diar tražio tri građevinske dozvole
Portal AnalitikaIzvor

Ti objekti treba da budu izgrađeni u okviru turističkog kompleksa u uvali Pržna, na mjestu gdje je nekada bio hotel Plavi horizont, piše Pobjeda. 

Ministarstvo je krajem aprila izdalo toj kompaniji dozvolu za izgradnju dvije vile, a u januaru prošle godine urbanističko-tehničke uslove za izgradnju hotelskog kompleksa, obalnog šetališta i pristupnih saobraćajnica. 

Prema ranijim najavama, tivatska kompanija je planirala gradnju kompleksa vrijednog 350 miliona eura. 

Atraktivnu lokaciju od 300 hiljada kvadrata u uvali Pržno Qatari Diar je za 25 miliona dolara2010. godine kupio od Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Primorje. Problem je nastao kad je početkom ove godine presudom Upravnog suda naloženo da se 40 hiljada kvadrata zemljišta koje su Arapi HTP-u naknadno platili 1,4 miliona eura, knjiži na državu, koja je vlasnik, a HTP Primorje korisnik. 

Prema posljednjim informacijama, nakon sastanka predstavnika Ministarstva finansija, Uprave za nekretnine i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa države odlučeno je da se zemljište knjiži na Qatari Diar. Zaštitnik je treći put uložio žalbu na takvu odluku. Bilo je planirano da taj kompleks bude završen do septembra 2014. godine, a razlog za kašnjenje su bili i neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

Pobjeda

Portal Analitika