Svijet

Merkel: Jasno neslaganje sa Trampom

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da insistira na odlučnom rješavanju sukoba sa Sjevernom Korejom, ali za razliku od predsjednika SAD, isključivo mirnim, diplomatskim putem.
Merkel: Jasno neslaganje sa Trampom
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu njemačkom državnom radiju "Dojče vele" ona je rekala da je protiv Trampove prijetnje Severnoj Koreji.

"Moram reći u moje ime i u ime njemačke Vlade: smatramo da je bilo kakvo vojno rješenje apsolutno neprimjereno i mi se zalažemo za diplomatske napore. To mora svom snagom da se pogura. Po meni su sankcije i njihovo sprovođenje pravi odgovor. Ali, sve drugo u pogledu Sjeverne Koreje smatram pogrešnim. Zato u tome postoji jasno neslaganje sa američkim predsjednikom, rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je inače američkom predsedniku to rekla i u telefonskom razgovoru još prije njegovog istupanja na Generalnoj skupštini UN.

"Mada je prostorno to jako daleko od Njemačke, to je konflikt koji i nas pogađa. Zato sam spremna, a spreman je i ministar spoljnih poslova, da preuzmemo odgovornost", navela je ona.

"Imamo sporazum sa Iranom za koji smatram da je važan. To je još uvijek bolje nego da nemamo nikakav sporazum - a mi smo i učestvovali u pregovorima. To je trajalo četiri godine i na kraju je to donijelo sužavanje mogućnosti Irana da se nuklearno naoruža. I u slučaju Sjeverne Koreje, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, moramo preći sličan put", rekla je Merkelova

Govoreći o Turskoj, Merkelova je rekla da „"ono što nas sada zabrinjava, jeste to da različite grupe iz Turske ovdje sada jedni druge špijuniraju i nadziru".

-To ne želimo. Ne želimo da se konflikti iz Turske prenesu u Njemačku. Mi ćemo se pobrinuti za to da sve grupe ovdje kod nas mirno i bezbjedno mogu da žive- kazala je Merkelova.

(Tanjug)

Portal Analitika