Vaterpolo

Janović primio zlatne "ajkulice": Vratili ste CG u društvo svjetskih vaterpolo sila!

Želim na samom početku da vam odam veliku čast i neizmjerno poštovanje, jer ste najtrofejniji crnogorski sport pozlatili još jednom medaljom, a Crnu Goru ustoličili na tron Evrope i vratili je u društvo odabranih, svjetskih vaterpolo sila, kazao je na današnjem prijemu zlatnih vaterpolo kadeta u Vili Gorica, ministar sporta Nikola Janović.
Janović primio zlatne "ajkulice": Vratili ste CG u društvo svjetskih vaterpolo sila!
Portal AnalitikaIzvor

- S neizmjernim nacionalnim ponosom slušali smo vijesti koje su nam iz dana u dan stizale sa Malte: kako crnogorske mlade ajkule  niko i ništa ne može da zaustavi na putu do malteškog zlata, ni naši vječiti rivali, ni  delfini, ni barakude, ni crvena furija koju ste bez milosti potopili, kao  ni  ona dva teška poraza sa početka šampionata.  To je zapravo  bio trenutak kada se vidjela razlika izmedju pobjednika i onih koji to neće biti. Umjesto da odustanete, sjetili ste se zašto ste počeli?! Zbog tog zlata koje danas sija na vašim grudima, zbog ovog šampionskog pehara, zbog vaše prve ljubavi, Crne Gore - kazao je ministar Janović.

On je dodao da ako su "ajkule" u liku Leke Ivovića, Borisa Zlokovića, Mlađana Janovića, Peđe Jokića, Vlada Gojkovića, Šćepa, Radića... bili sinonim zlatne prošlosti crnogorskog vaterpola, da su "ajkulice" najava njegove zlatne budućnosti.

- Ako  je zlato iz Malage bilo najveći uspjeh u istoriji našeg sporta, gotovo deset godina kasnije vaše zlato sa Malte istorijski je podvig i  jedan od najvećih uspjeha crnogorskog vaterpola - podvukao je Janović i istakao: - To govorim s osjećajem neopisivog ponosa, jer stojim pred vama, našim nasljednicima. Dječaci šampionskog gena su Miroslav Perković, Andrej Bosanac, Vuk Drašković, Uroš Vučurović,  Aljoša Mačić, Jovan Pržica, Danilo Radović, Martin Gardašević, Luka Murišić, Dragoljub Đurović, Nikola Jančić, Marko Radanović, Bogdan Radonjić. Vi ste heroji našeg doba i idoli mladih koji personifikuju životni san naše nacije, san o  crnogorskoj zastavi na vrhu Evrope.

Ministar Janović je napomenuo da su crnogorski kadeti u žestokoj konkurenciji evropskih vaterpolo sila, dokazali da  talenat možda pobjeđuje na utkamicama, ali zato tim i čvrst karakter osvajaju šampionate.

- I ne samo da ste osvojili ovo Evropsko prvenstvo, osvojili ste i srce svakog gradjanina Crne Gore. Vaša odvažnost u bazenu i van njega, dostojantvenost koju ste pokazali jednako kada ste i gubili i pobjeđivali, vaša vanserijska sportska energija, ostavila nas je bez daha, ali ne i bez načina da vas nagradimo i to premijom od maksimalnih dvadeset hiljada eura, za medalju od ne samo međunarodnog već i istorijskog značaja za Crnu Goru - istakao je Janović.

Vizija ministarstva sporta, kako je dodao on, jeste da novim Zakonom o sportu bude predloženo da nakon ovakvih postignutih rezultata, crnogorski šampioni primaju državnu stipendiju.

- Predložićemo da mlađi od vas budu oslobodjeni plaćanja klupskih  članarina. Takođe želimo da vam omogućimo da tokom sportske profesionalne karijere imate benificirani radni staž.  Poboljšaćemo sistem zdravstvene zaštite sportista. Predložićemo da se umjesto sa četrdeset, nacionalne naknade dobijaju  sa trideset pet godina. Naša je dužnost i obaveza da usvojimo jedan takav zakon, zakon  koji će biti po mjeri crnogorskog sporta i sportista, naših prošlih, sadašnjih i budućih šampiona. A vaše? Vaše je da svaki naredni ispit, položite baš kao i ovaj posljednji  na Malti, s čistom desetkom - poentirao je Janović.

Trener reprezentacije Miodrag Mirović zahvalio se na prijemu i naglasio da je ostvaren ogroman uspjeh. On je istakao da velike zasluge za trijumf na Malti idu selektoru seniorske reprezentacije Vladimiru Gojkoviću, stručnom štabu i igračima koji su pokazali kako se bori za svoju državu. 

Kapiten Miroslav Perković kazao je da je ponosan što je imao čast da predvodi i bude dio ekipekoja je slavila na Malti.

- Zlato na Malti je dokaz da Crna Gora ima budućnost kada je vaterpolo u pitanju, dokaz smo da se samo velikim radom i trudom može doći do najvećeg rezultata. Hvala svima koji su proteklih dana bili uz nas, dali nam podršku, nastavićemo da radimo naporno, kako bi i u budućnosti donosili medalje sa velikih takmićenja, i mi postali idol djeci kao ministar Janović - kazao je Perković.

Foto: Dobrilo Malidžan

Janović primio zlatne "ajkulice": Vratili ste CG u društvo svjetskih vaterpolo sila!
Svečani prijem "ajkulica" u Vili Gorica
Portal Analitika