Društvo

CP: Državni organi da pokrenu postupak protiv Amfilohija

Crnogorski pokret zahtjeva od nadležnih državnih organa, državnog tužilaštva Crne Gore, da pokrenu postupak za utvrđivanje krivične odgovornosti građanina Rista Radovića zbog izazivanja i podsticanja nacionalne i vjerske netrepjeljivosti i mržnje.
CP: Državni organi da pokrenu postupak protiv Amfilohija
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko nas državni organi ne budu uvjerili da ne postoje građani prvog i drugog reda i da ne postoje građani koji su ekskulpirani od bilo koje krivične i prekršajne odgovornosti, Crnogorski pokret će pokrenuti privatnu inicijativu pred državnim organima za pokretanje postupka protiv građanina Rista Radovića zbog navedenih djela", saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

Više je nego očigledno da građanin Risto Radović u koninuitetu i dužem vremenskom periodu krši zakone države Crne Gore, izazivajući svojim javnim izjavama nacionalnu i vjersku netrepjeljivost i mržnju, devastira crnogorsko kulturno i sakralno nasljeđe, pokušava da od države Crne Gore načini prostor na kojem će prenijete nacionalne sukobe i netrepjeljivost između srpskog i hrvatskog naroda i na taj način involvira građane Crne Gore u sukobe koje se nas ne tiču. Samim negiranjem postojanja nacija i bez uvreda koje ih prate, krše se međunarodne povelje  i deklaracije o ljudskim pravima, koje su sastavni dio nacionalnog zakonodavstva. Javnosti su odavno poznate sve uvrede izrečene na račun crnogorskog naroda, Crnogorske crkve, bošnjačkog naroda, islamske vjere i drugih nacija i konfesija.

Država Crna Gora je u više navrata pokazala  da nije spremna ni da sprovodi sopstvene odluke kada je u pitanju hajdučka i protiv zakonita uzurpacija prostora na Rumiji, kao simboličkog mjesta tradicionalne vjerske harmonije i suživota, od strane  eparhije SPC u Crnoj Gori i njenog mitropolita  Rista Radovića, crkveno ime Amfilohije, niti je preduzela krivičnu odgovornost u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, po sopstvenim prijavama, odnosno prijavama državne inspekcije, zbog devastacije sakralnog nasljeđa i kulturnih dobara zaštićenih zakonom. Ukoliko se država rukovodi principom da bi pokretanje krivične i prekršajne odgovornosti prema građaninu Ristu Radoviću i nekim drugim licima izazvalo turbulencije u društvu, Crnogorski pokret smatra da upravo selektivna primjena zakona i izostanak principa svakog demokratskog društva da zakoni važi za sve, bez izuzetka, dovodi do daljeg nepoštovanja zakona i produbljivanja postojećih podjela i podsticanja antidržavne i anticrnogorske djelatnosti.

Građanin Risto Radović, crkveno ime Amfilohije, je 17.septembra, na služenju svete službe Božije u Cetinjskom manastiru, na praznik „proroka Mojsija Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog“, između ostalog izjavio: “Ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori. Kakvi su to Crnogorci...  A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori.“ To je samo posljednji u nizu javni iskaz mržnje i negiranja crnogorskog naroda i nacije pomenutog Rista Radovića. O ostalim krivičnim djelima izazivanja nacionalne i vjerske netrepjeljivosti i mržnje prema crnogorskom narodu i njegovim institucijama, pripadnicima islama koje naziva „lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, Crnogorski pokret će sačiniti dokument koji će biti dio inicijative za pokretanje krivičnog postupka protiv građanina Rista Radovića.

"Pozivamo, takođe, sve lojalne građane Crne Gore srpske nacionalnosti da se distanciraju od ličnosti Rista Radovića, crkveno ime Amfilohije, jer osoba i Crkva na čijem je čelu koja šalje poruke mržnje i vrijeđa druge narode i religije, krši zakone države,  ne mogu biti apostoli Hristove crkve, niti poruke koje se odašilju sa tih adresa mogu biti hrišćanske poruke", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika