Društvo

Idoli u zatvoru, heroji na mezarju

Kada je prije desetak godina kosovski islamistički radikal Zećija Ćazimi, u rodnom Kačaniku počeo da okuplja na desetine mladih sklonih vehabizmu, odnosno selafizmu, malo ko je predviđao da će hermetizovane, gotovo ilegalne skupine, tokom 2011. godine prerasti u pravi pokret čije su dimenzije i uticaj odavno prevazišle lokalne okvire.
Idoli u zatvoru, heroji na mezarju
Portal AnalitikaIzvor

Kačanički ,,propovjednik“ džihadizma izgradio je imidž vrhovnog kalifatskog povjerenika za taj dio Zapadnog Balkana, posredstvom pedesetak najodanijih saradnika nadzirao je i kontrolisao većinu logističkih centara i ćelija, a njegova regrutna baza za transfere na sirijska i iračka ratišta bila je daleko najbrojnija ne samo na Kosovu. Najodaniji sljedbenici vjerni su mu uprkos činjenici da je Ćazimi osuđen na 10 godina robije i u zatvoru je.

Samožrtvovanje

- Njegovo samožrtvovanje islamu, Alahu i poslaniku Muhamedu za muslimansku omladinu znači životnu pouku kako služiti vjeri - kaže za Pobjedu tridesetogodišnji Vejsil V., tutinski povjerenik nevladine organizacije Rinia islame, čije je sjedište u Prištini.

On nas, objašnjava Vejsil, riječima i djelima približava Alahovom putu, pa nije nikakvo čudo što ga u našoj organizaciji muslimanske omladine izuzetno cijenimo i koliko god možemo – slijedimo.

Na pitanje - znači li to da je Rinia islame svojevrsna regrutna džihadistička baza pod Ćazimijevom kontrolom? – sagovornik Pobjede odgovara odrično, naglašavajući da je odlazak na ISIL ratišta stvar individualnih odluka svakog pojedinca i tu nema generalnog stava ni unutar organizacije čiji je sandžački povjerenik.

Ne spori, međutim, da je dosta njegovih kolega završilo na nekom od ratišta takozvanog kalifata.

Koncept

U Riniji islame po njegovim riječima, nemaju tačne podatke koliko je mladih ljudi nošenih Ćazimijevim učenjima završilo u Siriji, Iraku ili Libiji, ali energično odbija svaku mogućnost eventualnih neposrednih ili posrednih veza sa bilo kojom terorističkom organizacijom u bilo kojoj zemlji.

- Odanost islamskoj vjeri i svemu što ona podrazumijeva, jedna je, a terorizam apsolutno druga stvar – kaže sagovornik Pobjede.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika