Društvo

Backović: UCG mora da otvori dijalog sa Vladom

Predsjednik Odbora za obrazovanje Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Slobodan Backović, koji je i bivši ministar prosvjete, kazao je za Pobjedu da je tačna tvrdnja rektorke Radmile Vojvodić da se potezom Upravnog odbora kriza upravljanja na UCG produbljuje. Ono što zabrinjava, kaže on, je nepostojanje konstruktivne komunikacije UCG sa Vladom.
Backović: UCG mora da otvori dijalog sa Vladom
Portal AnalitikaIzvor

- I to je osnovni razlog ove krize. Ako ima spremnosti da se prevaziđe kriza, mora biti otvoren dijalog sa Vladom i njenim predstavnicima, pri čemu se moraju znati granice autonomije univerziteta i šta su nadležnosti Vlade kada je u pitanju UCG. Ako ne bude dijaloga, jasno je da se moraju na UCG naći ljudi spremni da ga vode – rekao je on.

Backović je istakao da zaista vjeruje i da je najbolje rješenje da sam UCG, oslanjajući se na svoje autentične i velike potencijale, nađe načine i pojedince koji će voditi proces izlaska iz ove krize.

Backović je rekao i da, sudeći prema izjavi predsjednika UO Duška Bjelice, slijedi da je bilo moguće da ostali kandidati za prorektore budu izabrani da su na sjednici UO ostali predstavnici UCG. To bi, kaže, donekle osvijetlilo i razloge neizbora prvog kandidata.

- Nakon svega što se mjesecima dešavalo na relaciji Vlada - Rektorat i stanja na UCG, veća je vjerovatnoća da je poslata poruka predlagaču – zaključio je Backović.

Pobjeda

Portal Analitika