Društvo

Udio u ,,Srpskoj kući“ posvađao Srbe

Veći dio Kneževićeve Demokratske narodne partije nezadovoljan je udjelom te partije u vlasništvu nad objektom ,,Srpska kuća“ jer smatra da je ta institucija Srba iz Crne Gore monopolizovana od Nove srpske demokratije Andrije Mandića, saznaje Pobjeda.
Udio u ,,Srpskoj kući“ posvađao Srbe
Portal AnalitikaIzvor

Za Srpsku kuću Vlada Srbije je isplatila 3,4 miliona eura nikšićkom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću. Taj objekat je u vlasništvu preduzeća čiji osnivači su 27 srpskih intelektualaca iz Crne Gore od kojih je samo jedan iz DNP-a, i to član Predsjedništva Vladislav Bojović.

Nezadovoljstvo je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, kulminiralo na sjednici Predsjedništva DNP-a održanoj u nedjelju kada je Mirjana Jančovska, predsjednica Asocijacije žena DNP-a, tražila da se Predsjedništvo izjasni o njenom prijedlogu da član Predsjedništva te stranke Vladislav Bojović vrati akcije Vladi Srbije koje kao jedan od osnivača posjeduje u ,,Srpskoj kući“.

Povod

- Konkretan povod je monopolizacija od Mandića i imenovanje potpredsjednika Nove srpske demokratije Emila Labudovića za direktora ,,Srpske kuće“ bez ikakvih konsultacija sa ostalim osnivačima, prenio je riječi Jančovske Pobjedin izvor iz DNP-a.

Kada se ukupna cifra koja je isplaćena za Srpsku kuću prenese na osnivački ulog dolazi se do zaključka da jedan osnivač posjeduje ulog u vrijednosti od – 126.000 eura.

Osnivači

Izvori Pobjede ukazuju na činjenicu da je od 27 osnivača ,,Srpske kuće“ njih deset direktno na visokim funkcijama u Novoj: Emilo Labudović i Slaven Radunović su potpredsjednici Nove, Milutin Đukanović predsjednik Izvršnog odbora, Budimir Aleksić predsjednik Političkog savjeta a članovi GO i funkcioneri su Bećir Vuković, Milorad Kadić, Pero Radonjić, Nataša Jevrić, Željko Komnenović i Goran Kiković. To faktički znači da visoki funkcioneri Nove raspolažu udjelom od čak 1.26 miliona eura.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika