Društvo

Jelena Đaletić državni tužilac za vezu sa EUROJUST-om

Na sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Jelena Đaletić, imenovana je za državnog tužioca za vezu sa Evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju (EUROJUST) u Hagu, na period od dvije godine.
Jelena Đaletić državni tužilac za vezu sa EUROJUST-om
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz VDT-a, imenovanje državnog tužioca za vezu predviđeno je Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Crne Gore i EUROJUST-a.

EUROJUST je osnovan kao tijelo Evropske unije sa ciljem da podstakne i poboljša koordinaciju i saradnju između nadležnih pravosudnih organa država članica.

Uloga državnog tužioca za vezu veoma je značajna, jer će svojim aktivnostima doprinijeti efikasnoj međunarodnoj saradnji koja podrazumjeva uspostavljanje kontakata i koordinaciju aktivnosti u konkretnim predmetima sa inostranim elementom. Imenovanje državnog tužioca za vezu doprinijeće blagovremenom i efikasnom postupanju državnih tužilaca u predmetima međunarodne pravne pomoći, čime će se pokazati da je Državno tužilaštvo Crne Gore na međunarodnom nivou respektabilan partner za borbu protiv kriminala.

Za mjesto državnog tužioca za vezu sa EUROJUST-om Jelenu Đaletić preporučilo je dugogodišnje radno iskustvo u Ministarsvu pravde i pravosuđu, kao i činjenica da u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici obavlja poslove međunarodne saradnje i međunarodne pravne pomoći.  

 

Portal Analitika