Svijet

Britanci najbolja publika za džihadističku propagandu u Evropi

Građani Britanije najbolja su publika za džihadističu propagandu u Evropi. Najnovija studija organizacije "Polisi eksčejndž" ovu zemlju stavlja na peto mjesto u svijetu po konzumiranju onlajn ekstremističke propagande iza Turske, Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i Iraka. U izvještaju se ističe da samo Islamska država proizvede preko 100 članaka, audio i video materijala nedeljno.
Britanci najbolja publika za džihadističku propagandu u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Prema važećem Zakonu o borbi protiv terorizma, usvojenom 2000. godine, nije dozvoljeno posjedovati informacije koje bi mogle da budu od koristi potencijalnom teroristi.

Posjedovanje materijala, koji glorifikuje terorizam, nije protivzakonito.

Najnovije istraživanje pokazuje da 74 odsto Britanaca podržava stavljanje van zakona "kontinuiranog konzumiranja" ekstremističkog materijala putem interneta.

Vlada u Londonu zatražila je od vodećih onlajn kompanija da ažurnije uklanjaju džihadistički materijal sa svojih portala.

Ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad najavila je da će biti predloženo da novoustanovljena komisija za borbu protiv ekstremizma dobije ovlašćenja da nadgleda uklanjanje spornog materijala sa interneta.

U uvodu najnovijeg izvještaja, bivši glavnokomandujući američke armije general Dejvid Petreus ističe da je "eksplozija bombe u londonskoj podzemnoj željeznici prošle nedjelje samo potcrtala sveprisutnost prijetnje".

Petreus upozorava da je "postojeće stanje neprihvaljivo" i da su neophodni novi zakoni, kojima bi se kriminalizovalo posjedovanje i više puta ponovljena pretraga ekstremističkog materijala na internetu.

Međutim, Petreus naglašava da zakon mora da napravi razliku između onih koji takav materijal redovno konzumiraju od onih koji na njega naiđu slučajno.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika