Politika

MANDIĆ: SAD i EU nemaju razumijevanja za bojkot opozicije

Lider Nove i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić rekao je da su ambasadori članica EU poslali opoziciji istu poruku kao i američki potpredsjednik Majk Pens. - Oni nemaju razumijevanja za bojkot opozcije, saopštili su da ne daju podršku tome i da smatraju da je parlament mjesto odakle treba da se čuje opozicija. Saopštili smo da nam je apsolutni prioritet zajedništvo opozicije - kazao je Mandić.
MANDIĆ: SAD i EU nemaju razumijevanja za bojkot opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Mandić je, nakon sastanka sa ambasadorima zenalja članica EU, rekao da će taj politički savez čekati do 1. oktobra odgovor ostatka opozicije da li su spremni da zajedno sa njima protestuju kako bi izborili vanredne parlamentarne izbore koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo da budu organizovani zajedno sa predsjedničkim izborima. On je poručio da bi opozicija na predsjedničke i parlamentarne izbore trebalo da izađe sa zajedničkim kandidatom, odnosno sa jedinstvenomlistom.

On je dodao da DF za sada ne razmišlja o povratku u skupštinske klupe, iako smatraju da bojkot parlamenta nije dao željene rezultate. Naglašava da je došlo vrijeme da se krene sa konkretnim akcijama.

- Do 1. oktobra ćemo čekati kolege iz opozicije da nam daju odgovor na ponudu da li su spremni da zajedno sa DF-om izađu na podgoričke i crnogorske ulice, da protestujemo i time utvrdimo zajedništvo da imamo jednog predsjedničkog kandidata koji bi bio nestranačka ličnost, da zajednički sa jednom odborničkom listom nastupimo na lokalnim izborima, i da se protestima izborimo za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi bili istog dana kada i predsjednički, i da se na njima opozicija takođe pojavi sa jednom listom. Sada je prioritet da sa opozicijom pronađemo zajednički jezik. Bili smo žrtve ogovaranja i podmetanja dok nas je režim napadao, sudio, skidao imunitete, hapsio, prebijao...  Imali smo nedozvoljene političke udarce od onih od kojih smo najmanje očekivali – ljudi iz  crnogorske opozicije. Spremni smo da zatvorimo tu stranicu - istakao je Mandić.

1909mandic2

On je rekao da DF još uvijek neće odgovarati na ponudu o eventualnom dijalogu vlasti i opozicije. Podsjećajući da je dio opozicije vodio dijalog sa vlastima nakon protesta DF-a 24. oktobra 2015. godine, lider Nove je rekao da su ti razgovori gurnuli Crnu Goru u još dublju političku krizu.

- Svaki dijalog koji bi bio na štetu DF-a za konačnu posljednicu ili rješenje ne bi imao prevazilaženje političke krize. Mi na ponudu o dijalogu ništa nijesmo odgovorili. Ne želimo da se naša platforma sada preklopi sa nekom novom inicijativom. Poslije 1. oktobra bićemo spremni da odgovorimo i na ovo pitanje - saopštio je Mandić, dodajući da njihova platforma nije isključiva, te da su spremni da razgovaraju i o planovima ostatka opozicije.

On je naveo da su ambasadori članica EU poslali opoziciji istu poruku kao i američki potpredsjednik Majk Pens.

- Oni nemaju razumijevanja za bojkot opozcije, saopštili su da ne daju podršku tome i da smatraju da je parlament mjesto odakle treba da se čuje opozicija. Saopštili smo da nam je apsolutni prioritet zajedništvo opozicije - zaključio je Mandić

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika