Društvo

Mekić: Inspekcija je Briselu poslala lažni izvještaj o zagađenju Lima

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, je povodom zagađenja rijeke Lim poslala lažni izvještaj Evropskom savjetu i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori – saopštila je juče nevladina organizacija Euromost.
Mekić: Inspekcija je Briselu poslala lažni izvještaj o zagađenju Lima
Portal AnalitikaIzvor

Ta NVO objasnila je da o svim dešavanjima na rijeci Lim redovno obavještava Delegaciju EU u Podgorici i Direktorat za životnu sredinu u Briselu. Tako su ih i obavijestili da su od Veterinarske uprave tražili objašnjenja o ekološkim incidentima koje su izazvali pojedini mesni prerađivači i apelovali da pomognu u rešavanju tog problema.

 Odgovor Iz Evropske komisije dobili su odgovor, koji je potpisala šefica jedinice Astrid Ladefoged.

- Od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove tražili smo da potvrdi situaciju na terenu. Istragu je sproveo veterinarski inspektor iz Bijelog Polja i, prema izvještaju, voda rijeke Lim oko klanice za živinu je čista, bez tragova krvi i ostataka. Postoje odgovarajući uslovi za skladištenje i odlaganje otpada, adekvatan sistem za drenažu otpadnih voda, dok su pravila za čišćenje, pranje i dezinfekciju utvrđena i sprovedena na strog način. Kompanija je, takođe, preduzela mjere čišćenja područja oko pumpne stanice i drenažne cijevi, kako bi se otklonili bilo kakvi postojeći ostaci i pokosila trava.

 Od relevantnih organa će biti zahtijevano da urade provjeru kvaliteta vode u podrčju koje izaziva zabrinutost. Što se tiče izvozne dozvole kompanije „Mesopromet - Franca“, crnogorski organi su pozitivno ocijenili njihovu usaglašenost sa propisima za izvoz mesnih proizvoda – navela je Ladefoged u odgovoru NVO Euromost.

U slučaju da se utvrdi da kompanija nije više u skladu sa propisima koji se odnose na izvoz u EU, državni organi, kazala je ona, moraju da povuku izvoznu dozvolu i da obavijeste Komisiju. Ladefoged je dodala da EU pridaje veliku važnost veterinarskim standardima i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori.

 -Nastavićemo nadzor nad aktivnostima koje preduzimaju nadležne nacionalne vlasti u Crnoj Gori i razvojem u ovoj oblasti. Ali, podsjećamo, kao kandidat za članstvo u EU, Crna Gora nije vezana za zakonodavstvo Evropske unije, pa nijesmo u mogućnosti da ubilježimo bilo kakvu žalbu koja se tiče pitanja životne sredine u vašoj zemlji – objašnjeno je u odgovoru.

 Inspekcija Nakon što su ekološki aktivisti 14. jula na društvenim mrežama i portalu sjevercg.org objavili snimak na kojem se vidi da se u Lim iz nekoliko cijevi ispušta crvena tečnost, odnosno životinjski otpad, pretpostavljajući da su za to krivi vlasnici fabrika mesa, jer je riječ o lokacijama u industrijskoj zoni, sporne lokacije obišao je inspektor za vode. On je tada saopštio da neke od firmi deceniju rade bez potrebnih saglanosti koje se odnose na tretman otpadnih voda.

Kazao je da je šest kompanija dobilo naređenje da u roku od 90 dana nabave vodne uslove i vodnu saglasnost da ispuštaju otpadne vode u prirodni recipijent. Iz Uprave za inspekcijske poslove početkom septembra Pobjedi je saopšteno da su pozorene bjelopoljske firme „Farma koka nosilja Beganović - Gubavač“, „Beganović co“,  „MI Burko“„Eko meso“ „Farma Franca“ i „Milka MDK“.  Analiza uzoraka vode sa tri lokacije, koju je uradio Institut za javno zdravlja, pokazala je da Lim nije za kupanje.

Pobjeda

Portal Analitika