Abiznis

Agencija provjerava imovinu i prihode funkcionera i zapošljava 60 službenika

U okviru Agencije za sprječavanje korupcije, od ove godine, formiran je Odsjek za provjeru prihoda i imovine javnih funkcionera i državnih službenika. Agencija ukupno zapošljava 60 službenika i kadrovsko-tehnički je osposobljena za obavljanje zadataka, pokazuje zvaničan polugodišni Izvještaj.
Agencija provjerava imovinu i prihode funkcionera i zapošljava 60 službenika
Portal AnalitikaIzvor

U zakonodavnom dijelu, Skupština je u junu donijela Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, čije su izmjene značajne u okviru borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Agencija za sprječavanje korupcije je u januaru 2017. donijela izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Najvažnije organizacione novine u novom Pravilniku su u Sektoru za sprečavanje sukoba interesa i kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, formiran je Odsjek za provjeru prihoda i imovine javnih funkcionera i državnih službenika koji imaju propisanu obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini, bez povećanja broja izvršilaca. Formiran je Odsjek za edukaciju, istraživanja, kampanje i analitiku u Sektoru za prevenciju korupcije, integritet, lobiranje i primjenu međunarodnih standarda“, piše u Izvještaju.

Služba za opšte poslove i finansije razdvojena je na: Službu za ljudske resurse i pravna pitanja i Službu za finansijske poslove.

„Broj izvršilaca je povećan na 60, a trenutno su zaposlene 54 osobe. S budžetom kojim raspolaže Agencija za 2017. moguće je obezbijediti efikasno izvršavanje nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, Zakonom o lobiranju i Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, konstatuje se u dokumentu.

U pripremi je modul za sprečavanje sukoba interesa - elektronsko dostavljanje izvještaja o imovini funkcionera, poklona, izvještaji o sponzorstvima i donacijama organa vlasti, političke partije - elektronsko dostavljanje izvještaja u izbornoj kampanji. Razvijeni su moduli za lobiranje i zviždače.

„Moduli za lobiranje sadrži elektronski registar lobista. Modul za zviždače posjeduje više funkcionalnosti (mogućnost elektronskog podnošenja prijave putem aplikacije, evidenciju zviždača i prijava zviždača, tok predmeta zviždača, zahtjev za zaštitu zviždača, kao i izvještaje). Usvojen je Plan dinamike razvoja Informacionog Sistema Agencije u 2017. sa detaljno definisanim rokovima, nosiocima i rizicima. Do kraja 2017. planirano je da se realizuje posebna aplikacija za Planove integriteta, koja će sadržati i statistički modul koji će biti urađen do kraja 2017. Ovo bi rezultiralo da se od 2018. planovi integriteta i izvještaji dostavljaju elektronski“, zaključuje se u sedmom polugodišnjem Izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

P.Z.

Portal Analitika