Abiznis

Rajaner: Otkazivaće letove zbog lošeg plana godišnjih odmora

Niskotarifna aviokompanija Ryanair priznala je da je “zabrljala” rasporede godišnjih odmora svojih pilota, zbog čega će sljedećih mjesec i po biti prisiljena da otkazuje čak 40 do 50 letova dnevno.
Rajaner: Otkazivaće letove zbog lošeg plana godišnjih odmora
Portal AnalitikaIzvor

Na taj način će Ryanair dovesti svoje putnike u nezavidan položaj, prenosi SEEbiz.

Zbog toga su u nedjelju otkazana čak 82 leta, a iz kompanije su poručili da naporno rade kako bi se doveli u red.

Većina otkazanih letova posljedica je zatraženih i odobrenih godišnjih odmora zaposlenih u Ryanairu, koji su masovno na odmor morali ići u septembru ili oktobru zbog promjena u internom sistemu planiranja. 

Donedavno su u Ryanairu april uzimali kao početak nove godine za računanje prava na godišnje, a od sljedeće godine su odlučili da to prebace na januar i usklade se s normalnim kalendarom, što znači da preostale slobodne dane moraju da iskoriste prije kraja godine.

Zbog čitave zbrke biće oštećeno čak 285 hiljada putnika, kojima će Ryanair ponuditi ili zamjenske letove ili povrat novca. Nekima koji su kupili ili rezervisali karte na otkazanim letovima već su počeli slati obaviještenja e-mailom.

Iz kompanije tvrde da masovnim otkazivanjem zapravo žele da poboljšaju statistiku, jer bi zbog manjka osoblja gomila letova sigurno kasnila.

Prema pravilima EU, putnici imaju određena prava u takvim situacijama.

Pravila kažu da ukoliko avioprevoznik ne ponudi prikladan zamjenski let, mora da bukirati mjesto kod konkurentskog prevoznika. Putnici bi, takođe, trebalo da imaju mogućnost da traže kompenzaciju za otkazani let.

Portal Analitika