Politika

Vujović: EU neće posredovati, već samo podstaći pregovore vlasti i opozicije

U susret sastanku šefa delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa opozicionim liderima, analitičar Zlatko Vujović je kazao da će međunarodni faktor podstaći pregovore između vlasti i opozicije, te da su pregovori jedini put ka rješavanju političke krize.
Vujović: EU neće posredovati, već samo podstaći pregovore vlasti i opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Za njega je očekivano da se pomak, koji će voditi uspostavljanju dijaloga, ne može napraviti bez nekoga sa strane.

- Ja ne vjerujem da će međunarodna zajednica biti posrednik pregovora u Crnoj Gori. Vjerujem da će ih ona podstaći - smatra Vujović.

Razlog je jasan - zašto je uspostavljanje dijaloga realnost koja bi valjalo da se desi.

- Bez obzira što Vlada najavljuje, teško je očekivati da ona može izdržati puni mandat, jer ukoliko bi izdržala u ovakvom sastavu bez neke konstrukcije bez nekih pregovora. To znači da ćemo imati duboku krizu narednih nekoliko godina - ocijenio je.

On je naglasio da naša država teško može napredovati u EU integracijama i okončati tehnički dio pregovora, ako bojkot potraje puni parlamentarni mandat.

- Takav partner ne treba EU i to treba da znaju svi akteri i da daju svoj doprinos da se takvo nešto prevaziđe - kazao je Vujović.

Podsjeća da je predsjednik Vlade najavljiivao da je otvoren za razgovore sa opozicijom, čak joj i otvarao vrata za ulazak u Vladu, ali podsjeća i da je realno očekivati vanredne ali ne ponovljene izbore. Takođe, smatra da su prevelika očekivanja da opozicija bude jedinstvena.

- Zašto bi ona bila jedinstvena? Može biti jedinstvena u nekim zahtjevima, bili su do sada prilično homogeni oko bojkota parlamenta, a sa druge strane, postoje razlike, što je i prirodno - naveo je Vujović.

Portal Analitika