Društvo

Crnogorci za svadbu ne štede

Bez obzira na ekonomsku situaciju, Crnogorci za svadbu ne štede. Istovremeno, iako se teško odstupa od nekih obrazaca koji su dominantni odraz patrijarhalne sredine, sama organizacija svadbe sve češće se prepušta nekome drugome, pa na adrese agencija koje se bave ovim poslom pristi- že sve više zahtjeva.
Crnogorci za svadbu ne štede
Portal AnalitikaIzvor

Ponuda je, kako tvrde vlasnici ugostiteljskih objekata (koji raspolažu svadbenim salonima), raznovrsna i prilagođena svima. Tako se cijene svadbenih menija, popularne stolice, kreću od 14 ili nešto niže, do 25 ili nešto više eura. Sve preko toga, kako objašnjavaju, spada u ekskluzivan svadbeni meni.

Stvar izbora i novčanika

Menadžerka Ivent centra Imanja Knjaz Jovanka Radović ističe da je interesovanje za najjeftinije i najskuplje pakete potpuno ujednačeno. Kako ovaj kompleks raspolaže sa tri sale i dvije bašte u okviru centra, u mogućnosti je da organizuje i po dvije svadbe u isto vrijeme. Uslov da bi se koristio ivent centar je da svadba broji više od sto zvanica, budući da je kapacitet sala do osamsto mjesta. Najjeftiniji svadbeni meni iznosi 19 eura, a prosjek je, kako precizira Radović, 25. U okviru ovih cijena, ,,Knjaz“, nudi i uslugu personalnog svadbenog asistenta koji, kako je navela menadžerka, mladencima stoji na raspolaganju od trenutka zakazivanja svadbe pa do dolaska zvanica. - On je tu da mladencima ponudi smjernice, savjete i predloge u vezi sa cjelokupnom organizacijom, a njihova riječ je uvijek poslednja. Takođe, imamo svoj krug saradnika – muzika, fotografi, šminka, frizura, dekoracija, koje ukoliko mladenci žele možemo da predložimo, ali načelno to je stvar njihovog izbora – objasnila je Radović. Prvi slobodan termin zakazivanja svadbe u okviru ovog kompleksa je sredina decembra, a za iduću godinu, već sada, popunjeno je 60 odsto kapaciteta. Restoran ,,Cetinje“ koji svadbena veselja organizuje deset godina i može da primi do 250 gostiju, u ponudi ima dva menija, od 14 i 22 eura. Menadžerka ovog restorana Vesna Globarević ističe da je termin potrebno zakazati dva mjeseca unaprijed. Crnogorci za svadbu ne štede U zatvoru uspio da se oženi pet puta Vjenčanja se uz regularno priloženu dokumentaciju održavaju i u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. U ovoj ustanovi zabilježen je i primjer da je osoba u relativno kratkom periodu sklopila brak više od četiri puta.

- U pitanju je muškarac koji se vjenčao četiri ili pet puta. Ranije je u Ziksu bilo i više vjenčanja, međutim, otkako su bračna i vanbračna zajedica izjednačeni, broj zahtjeva za vjenčanjem u ovoj ustanovi se smanjio – kazala je matičarka Jelinić. Za one koji žele drugačiji ambijent, hotelskog tipa, uz noćenje i doručak u krevetu, zanimljivu ponudu pripremio je butik hotel CentreVille Hotel & Experiences, smješten u poslovnostambenom kompleksu Kapital plaza. Kako ističu iz ovog hotela, njihova ponuda redefiniše tradicionalnu - na 4 lokacije: Grand Room, The Dining Room, The Rooftop i The Living Room u ponudi su dva paketa. Prvi čija je cijena 63 eura po osobi za minimum 50 ljudi. Druga varijanta po cijeni od 175 eura po osobi za minimum 30 ljudi, zadržavajući navedene elemente, umjesto pjenušavih vina uključuje šampanjac, a umjesto švedskog stola bogatu večeru uz vino.

Vjenčanice

I dok je izbor prostora za vjenčanje zajednička odluka jedne ili više porodica, izbor vjenčanice samo je na jednoj osobi i odluka - mlade. Kao i ponuda prostora, i ponuda vjenčanica je velika, i u okviru jednog salona mogu se naći i one od 150 eura, koje se po toj cijeni mogu čak i kupiti, i vjenčanice koje se na dan iznajmljuju po 750 eura (iz najnovije kolekcije, prva nošenja). I skuplja varijanta ima svoje prodajne cijene koje se kreću od 1000 do 35000 eura, a za kupovinu se gotovo isključivo odlučuju strankinje.

Agencije Ono što je svakako novo i u dijelu ponude i u dijelu potražnje, je usluga agencija specijalizovanih za organizaciju svadbenog veselja. Vesna Bošković, vlasnica prve takve agencije ,,Luna“, kaže da su zahtjevi sve češći. Ona ističe da je prilikom ulaska u ovaj ,,posao“ najvažnije odrediti početni budžet, u okviru koga se osmišljava idejno rješenje i formira cijena usluge. Stoga je, navodi Bošković, neophodno lično konsultovanje i posjeta agenciji. - Redovno dobijamo pitanja „koliko košta organizacija svadbe, imam dvesta zvanica“. Cijena zavisi od puno faktora i neizostavno je porazgovarati o samoj zamisli mladenaca i načinu kako da im se izađe u susret. Dešava se da mlada želi glamur, ali sala koja je dostupna za planirani novac nije reprezentativna i onda je to nemoguće izvesti – kazala je Bošković.

Ništa bez matičara

Ono bez čega vjenčanja ne može biti, makar u formalnom smislu, su svakako usluge službe matičara. I u tom dijelu cijene variraju, pa tako za ovu uslugu u glavnom gradu treba, ukoliko se vjenčanje održava u službenim prostorijama izdvojiti 20 eura, a ukoliko se održava u ugostiteljskim objektima 100. Vjenčanje u službenim prostorijama opštine Budva košta od 20 do 30 eura (radni neradni dan), u Herceg Novom 50 eura, a u Pljevljima od 15 do 20 eura. Najveći broj vjenčanja obavi se, prema riječima matičarke Slobodanke Jelinić, u glavnom gradu, a ta brojka, kako dodaje, ne odstupa značajnije u poslednjih deset godina. Vjenčanja se najčešće sklapaju vikendom, kada se organizuje od tri do 10, ali kako ističe Jelinić, i radnim danima imaju priličan broj zakazanih vjenčanja. Kako nam je kazala, ,,njeni brakovi se ne razvode“.

Ko čije prezime uzima

Matičarka Slobodanka Jelinić ističe da najveći broj žena u Crnoj Gori ne zadržava svoje prezime, što svjedoči da se od tradicionalnih obrazaca ne odstupa tako lako. Na to ukazuje i podatak da je zabilježen svega jedan primjer gdje su mlada i mladoženja uzajamno dodali prezime supružnika, i to se radilo o stranim državljanima. Ipak, kako navodi Slobodanka, povećava se broj žena koje svom prezimenu dodaju muževljevo. - Nije često, ali se dešava. Takođe mali broj je primjera da je žena zadržala svoje prezime. U oba slučaja radi se o ženama koje su izgradile karijeru i prepoznatljive su po imenu i prezimenu. To su ljekarke, profesorke ili slično – kazala je Jelinić. Dodaje da je zanimljivo da ima i primjera da muškarac uzme ženino prezime, ali se takvi slučajevi bilježe isključivo među pripadnicima romske populacije. (Pobjeda)

(foto: hotelviking)

Portal Analitika