Politika

Vujanović ima devet tjelohranitelja, Brajović 12, Marković čak 13

Predsjednicima Crne Gore, Skupštine i Vlade na raspolaganju su 34 policijska službenika zadužena za čuvanje njihove bezbjednosti. Najveći broj njih čuva premijera Duška Markovića, i to 13.
Vujanović ima devet tjelohranitelja, Brajović 12, Marković čak 13
Portal AnalitikaIzvor

Za bezbjednost prvog čovjeka parlamenta Ivana Brajovića određeno je 12 službenika Uprave policije, dok predsjednik države Filip Vujanović ima devet tjelohranitelja – rečeno je Pobjedi iz Uprave policije. Broj službenika koji obavljaju poslove obezbjeđenja predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade definisan je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

 - Broj službenika angažovanih na poslovima obezbjeđenja može biti manji ili eventualno veći, zavisno od bezbjednosnih parametara navedenih u bezbjednosnoj procjeni – rečeno nam je iz Uprave policije. Prema Odluci Vlade Crne Gore o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, objavljene u Službenom listu 28. aprila ove godine, stalna bezbjednosna zaštita sprovodi se u odnosu na 11 štićenih ličnosti. - Prema članu 3 ove odluke, Uprava policije je u obavezi da primjenjuje mjere zaštite lične bezbjednosti, osim predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, i ministara pravde, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova, zatim vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Policije, kao i članova uže porodice predsjednika Crne Gore, premijera i predsjednika Skupštine – naveli su iz Policije.

Iz Uprave policije kažu da „kada je riječ o broju službenika angažovanih na obezbjeđenju članova porodice štićenih ličnosti, taj broj zavisi od bezbjednosne procjene, stepena ugroženosti štićene ličnosti i članova njegove porodice“. - Taj broj službenika u svakom slučaju je iz postojećeg brojnog stanja službenika koji su angažovani na poslovima obezbjeđenja štićene ličnosti – kazali su iz UP. Na pitanje koliko je službenih motornih vozila na raspolaganju šefovima države, Skupštine i Vlade, iz Uprave policije rečeno je da „postupajući po Uputstvu o sadržaju mjera i stepenima zaštite ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, bezbjednosni parametri navedeni u procjeni osnov su za određivanje materijalno tehničkih sredstava“. Kao sastavni dio plana obezbjeđenja štićenih ličnosti, kako nam je rečeno, ti podaci su određeni stepenom tajnosti, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Iz Uprave policije nijesu nam odgovorili koliko iznose troškovi obezbjeđenja štićenih ličnosti, jer, kako kažu, nijesu nadležni za to.

- Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata nije nadležan za poslove troškova obezbjeđenja pomenutih ličnosti, već se ovim dijelom posla bavi nadležna služba u MUP-u – kazali su iz Uprave policije. (Pobjeda)

(foto: uk personal protection)

Portal Analitika