NATO

NATO brodovi uplovili u Luku Bar

NATO Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uplovili su u Luku Bar, u okviru svoje redovne misije Mediteranom.
NATO brodovi uplovili u Luku Bar
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete je, kako je saopšteno, jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore, kao nove države – saveznice u okviru Alijanse.

Dva ratna razarača britanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boraviće u Luci Bar do 20. septembra.

Ministar odbrane Predrag Bošković danas će posjetiti britanski HMS “Dunkan”, a za ponedjeljak, 18. septembra, planirana je zajednička vježba mornara i oficira sa savezničkih brodova sa pripadnicima Bording tima Mornarice VCG.

1609natobrodovi1

Tokom boravka brodova u Luci Bar, biće organizovano više aktivnosti. Pripadnici Mornarice VCG i mornari sa brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 realizovaće niz sportskih aktivnosti, a brodove će posjetiti više grupa učenika Bara i drugih djelova Crne Gore.

SNMG2 je multinacionala, integrisana pomorska grupacija, u kojoj brodovi savezničkih zemalja vježbaju i rade zajedno kao tim. Ova grupa je na raspolaganju za široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na drugu poziciju.

Portal Analitika