Kultura

RECENZIJA, THE NATIONAL: Zvijer u naručju zvijeri

Zatečen sam na sparušenom bojnom polju, kapetan benda The National može samo da se oprosti od Sebe-Zvijeri i Nje-Zvijeri. I da žali za vremenom kada su se zajedno davili, istovremeno spasavajući jedno drugo.
RECENZIJA, THE NATIONAL: Zvijer u naručju zvijeri
Portal AnalitikaIzvor

Met Berindžer, general udarne divizije moderne alternative koja se u svijetu muzike vodi pod imenom The National, jedan od jahača muzičke bradokalipse 21. vijeka i pjesnik koji u tu istu bradu mrmlja pakleno dobre stihove, uoči objave albuma „Sleep Well Beast“ govorio je o razlozima zbog kojih piše.

Razum teško može da prihvati Berindžerovu tvrdnju, ali frontmen grupe Tha National rekao je da piše pjesme o lošim stvarima u vezi koja propada - isključivo zbog toga što tako spasava brak.

Ipak, lijepa poezija eonima funkcioniše van okvira racionalnog. Milioni fanova benda The National mogu samo da nastave da se nadaju da će Berindžer nastaviti da spasava sebe lomeći riječi o strme litice svoje duše.

01-the-national

 

Tračak optimizma

Suštinski, album „Sleep Well Beast“ jeste rezultat spoznanja jednog već srednjovječnog muškarca da ga brak ne čini pretjerano srećnim. Ili makar ni više ni manje zadovoljnim, nego kada je bio sam.

,,Sleep Well Beast“ je zato prilično pesimistična ploča. Ima mnogo manje optimizma od prethodnog, šestog albuma „Trouble Will Find Me“ koji je zacementirao The National kao glas generacije prije četiri godine. Međutim, najvrednija stvar u vezi sa mračnom pločom jeste način na koji Berindžer u pjesmama, vrlo pošteno, nudi tračak optimizma.

Ovom prilikom pjesnikove poruke su jasnije. Na albumu je manje poigravanja sa metaforama, pa Berindžer direktnije pogađa jednostavnijim riječima i slika pejzaže oštrijih ivica. Već prva pjesma, „Nobody Else Will Be There“, donosi jasne konture prostora sive jeseni u velikom gradu.

- Zbog čega se držimo jedno za drugo kao za ivicu kaputa? Znaš li da je za pravo „zbogom“ potrebno manje od pola sata - poručuje Berindžer i nama i Njoj, istovremeno se pitajući i dokazujući tezu na kojoj počiva cijeli album.

02-omot-albuma

 

Drugačija forma

Ovo je ploča koja najviše udaljuje The National od prepoznatljive indi-rok forme. Berindžerove stihove drži konstrukcija sagrađena od mnogo slojeva raskošne i raznovrsne elektronike. I to je dobro - putovanje kroz 12 pjesama zbog toga je pitko i veoma zanimljivo.

Berindžer je vodio računa o željama vrlo strpljivih fanova, koji su već navikli na to da im pjesme na pravi način uđu pod kožu negdje poslije dvocifrenog broja slušanja. Album čine jakim izuzetna kompaktnost, dosljednost i osjećaj da sve pjesme pripadaju jedna drugoj - i nijednom drugom svijetu, osim tom koji zajedno grade.

Druga pjesma, „Day I Die“, nosi isti melanholični ton kao prva, iako je brža i muzički sočnija. Treća, „Walk It Back“, donosi zanimljivu političku tezu koja uključuje rečenicu iz čuvenog govora predsjednika Buša prije desetak godina.

„Previše se vjeruje u istine nekih racionalnih odnosa. Sada možemo da učinimo sve u šta vjerujemo i napravimo cijelu imperiju.“ Berindžer je citat predsjednika Buša perfektno provukao kroz prizmu odnosa sa suprugom i napravio jasnu paralelu sa kultnom numerom „Fake Empire“, pjesmom od koje nas dijeli taman decenija.

 

Neuspjele aluzije

Nažalost, preostale političke aluzije, kojih ima mnogo, nijesu toliko uspjele. To je najočiglednije u „Turtleneck“, šestoj pjesmi albuma, koja je iznešena sa najviše buke i bijesa. O brzom razočaranju u novog predsjednika Berindžer govori previše jednoznačno i pomalo elitistički...

U nastavku albuma, pjesnik je beskrajno samokritičan. U pjesmi „Born to Beg“ priznaje da je rođen isključivo da bi Nju preklinjao i za Njom patio. U instant hitu, singlu „Guilty Party“, žali za ljetima koje dočekuje iznova i iznova – iako se nikad nijesu ni dogodila. Zatim je i ničeanski ciničan u neobičnoj, bijesnoj i destruktivnoj numeri „Dark Side of the Gym“. Ova pjesma perfektno uvodi u numeru koja zatvara album – „Sleep With Beast“. Zatečen usamljen na sparušenom bojnom polju, kapetan divizije The National može samo da se oprosti od Sebe-Zvijeri i Nje-Zvijeri. I da žali za vremenom kada su se zajedno davili, istovremeno spasavajući jedno drugo.

Konačno, album „Sleep Well Beast“ je u svakom pogledu i do granice iritantnosti vrlo egocentričan album. Ipak, da na koncu ne postane čistokrvni manifest sebičnjakovića jeste dovoljno to što je jasna iskrena poruka Berindžera da mu je lakše da istrpi i svijet i sebe dok je Ona pored njega. Ova poruka provijava od početka i odlično je zaokružena na kraju albuma.

Na kraju, to ploču ipak čini posebnom i vrijednom u moru muzički sličnih tema. Zato je „Sleep Well Beast“, neočekivana karika u velikoj priči benda The National, jeste njen dostojan i neizbježan dio. Stojan STAMENIĆ

Ocjena: 79/100

 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=71xmrULJ-ms

 

FOTO: mint-space.com / pastemagazine.com / stereogum.com / independent.co.uk

Portal Analitika