Društvo

Evropska nedjelja mobilnosti

Od 16. do 22. septembra, građani zemalja Evropske unije i Crne Gore imaju priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska nedjelja mobilnosti“ (ENM).
Evropska nedjelja mobilnosti
Portal AnalitikaIzvor

Evropska nedjelja mobilnosti 2017. obilježava se pod temom ,,Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”, koristeći poziv za akciju ,,Dijeljenjem dobijamo više”. Vožnja automobila, korištenje bicikla, javni prevoz – sve je moguće kada dijelimo. Korišćenjem javnih vidova transporta možemo smanjiti svoj doprinos emisiji štetnih gasova. Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i online platforme, već pomažu da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i utiče na zaštitu životne sredine.

Povodom početka „Evropska sedmica mobilnosti“, danas je u u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici, održana konferencija za medije. 

Fiona McCluney,  stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u zemlji,  čija je kancelarija  nacionalni koordinator kampanje, rekla je da ,,je naš zajednički cilj da uključimo građane i ukažemo na važnost otvaranja i oživljavanja javnih prostora – parkova, trgova, ulica – za okupljanja i druženja, posebno onih namijenjenih djeci i mladima. Ova sedmica je odlična prilika da nastavimo sa našom kampanjom ,,Ugasi motor'' kako bi zaustavili bespotreban rad motora automobila, posebno ispred dvorišta škola i vrtića. Radi se o kampanji koja utiče na promjene navika i ponašanja vozača, doprinosi smanjenju nivoa zagađenja vazduha koje dolazi od izduvnih gasova iz automobila koji nisu u pokretu. Uskoro ćete biti u prilici da ispred svake škole i vrtića u Podgorici (pa i širom Crne Gore), uočite znakove koji pozivaju vozače da, dok čekaju svoju djecu, ugase motor i time poštuju tzv. ,,Zone čistog vazduha'' kazala je Mekluni.

Nj. E. Ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav istakao je da je  ,,velika čast poželjeti svima dobrodošlicu na ,,Evropsku nedjelju mobilnosti'', događaj koji se obilježava u više od 2000 gradova širom Evrope. Ove godine pod sloganom ,,Dijeljenjem dobijamo više", želimo da ohrabrimo građane Crne Gore da voze bicikl, idu pješke, koriste javni prevoz i voze se zajedno autom. Ovo ne samo da je dobro za životnu sredinu, nego je i mnogo prijatniji način putovanja od jednog mjesta do drugog. Ove godine ,,Evropska nedjelja mobilnosti'' biće obilježena širom Crne Gore i uključivaće zatvaranje ulica za automobile, organizovane vožnje biciklom, takmičenja na otvorenom, koncerte i radionice'', zaključio je Orav.

Nikola Medenica, direktor Agencije za zaštitu prirodne i životne sredine, ukazao je na činjenicu da ,,detaljna analiza saobraćaja u Crnoj Gori i zvanična statistika pokazuju da je udio putničkih automobila u drumskom saobraćaju predominantno prisutan sa preko 80% učešća. Od ukupnog broja registrovanih automobila, više od 50% čine modeli proizvedeni prije 1999.godine. Ovi podaci govore da crnogorska populacija i ako ne toliko brojna kao zemlje regiona i Evrope, ipak svjesno ili nesvjesno daje svoj dio negativnog efekta u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Sve ove akcije kao što su ,,Dan bez automobila’’ i ,,Ugasi motor’’ su osmišljene kako bi počeli da mijenjamo svijest građana o jednom fundamentalnom pitanju, a to je usmjeravanje na potpuno novi način života, koji za cilj ima da sačuva životnu sredinu za buduće generacije, istako je Medenica.

Arijana Nikolić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama, podsjetila je da ,, se akcije tipa ,,Ugasi motor’’ već odavno organizuju širom Evrope i svijeta i pozivaju vozače da smanje zagađenje od strane izduvnih gasova iz automobile, na prostorima u blizini škola i vrtića kako bi se smanjila izloženost djece otrovima. Vozila u praznom hodu, odnosno čiji motor radi i kad vozilo nije u pokretu, emituju toksine koji izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. Djeca su najranjvija na ovu vrstu zagađenja, a kampanjom ,,Ugasi motor’’ možemo značajno smanjiti  izloženost djece toksinima‘’, kazala je Nikolić.

Lazarela Kalezić, pomoćnik sekretara za životne sredinu Glavnog grada je rekla da je ,,Podgorica kroz usvajanje niza dokumenata prepoznala potrebu da unaprijedi sektor saobraćaja, odgovori na izazove i primjeni opšte prihvaćene standarde održivog transporta. Grad je usmjerio svoje djelovanje na povećanje nivoa alternativnih vidova transporta, unapređenje postojeće infrastrukture uvođenjem efikasnijih saobraćajnih rješenja’’, kazala je Kalezić.

Fiona McCluney,  stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u zemlji poklonila je table svim partnerima u kampanji ,, Ugasi motor’’ koji će ih u znak podrške, postaviti na svojim institucijama.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom saobraćaja, Ministarstvom prosvjete, Agencijom za zaštitu životne sredine, NVO-ima Biciklo.me, Ozon, Dijagonale, Glavnim gradom, drugim opštinama i partnerima u Crnoj Gori.

ENM se završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

 

 

Portal Analitika