Kultura

Posljednje ovogodišnje FIAT putovanje i nagrađivane poetike

Osmi dan na FIAT-u počeće gostovanjem predstave „Anti_Gone“ austrijskog „Terraforming Arts Laboratorium“-a, po tekstu Aristotelesa Čaitidisa koji zajedno sa Stivom Šmitom potpisuje i režiju ove predstave na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.
Posljednje ovogodišnje FIAT putovanje i nagrađivane poetike
Portal AnalitikaIzvor

- Priča koju je Aristoteles napisao u poetskom smislu veoma je snažna, ali i nježna u isto vrijeme. Ifigenija sjedi u čekaonici svog terapeuta i dosađuje se.Sa telefonom u ruci prevrće stranice magazina čekajući majku Klitemnestru. Kada nakon nekoliko trenutaka žustra Antigona uđe u čekaonicu, lako uspjeva da uvuče mladui naivnu Ifigeniju u terapeutsku igru uloga. Iznervirana sopstvenom igrom, nanovo i nanovo traži sklonište kroz cigaretu. Ali pušenje nije dozvoljeno. Ovakav konflikt može se riješiti jedino nasiljem – siže je ovog komada.

FIAT pojačanje - program afirmacije stvaralaštva mladih nada umjetničke scene Crne Gore večeras čini predstava „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ učenika Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada koja će biti igrana na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“ od 22 časa. Tekst predstave napisala je Bojana Šolaja, a uz nju režiju potpisuju Anđela Novaković i Miroslav Minić. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnici- ma, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima. U sedam scena prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli. U posljednjoj šalje se poruka kojom se podstiče odgovornost pojedinca da se uključi u rješavanje problema pomenutih grupa.

Istovremeno, u holu KIC-a biće otvorena i izložba „Dnevnik čitanja“ 28 radova učenika ove škole, a koji su nastajali na časovima književnosti profesora Miroslava Minića.

U okviru književnog segmenta u Kuslevovoj kući od 21 čas publika će moći da uživa u večeri promocije nove, već nagrađene zbirke pjesama Balše Brkovića „Crno igralište“, a moderator  razgovora biće Aleksandar Bečanović.

Nakon toga, u istom prostoru će od 22 časa nastupiti mladi podgorički rok sastav „Freedom“.

FIAT putovanje danas se završava izvođenjem predstave „Bračne svađe“ i to u Kotoru, na Trgu od oružja od 19 sati.

Portal Analitika