Društvo

Izvršni direktor MMF-a održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Entoni de Lanoi (Anthony de Lannoy) danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore održao predavanje na temu "Uloga MMF-a u globalnom monetarnom sistemu".
Izvršni direktor MMF-a održao predavanje na Ekonomskom fakultetu
Portal AnalitikaIzvor

Prezentaciji je prisustvovao i  guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, koji je ocijenio veoma značajno to što je u sklopu zvanične posjete Crnoj Gori, gospodin De Lanoi izdvojio vrijeme da studentima i saradnicima približi značaj i ulogu koju ima MMF u glabalnom društvu.  

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović poželio je dobrodošlicu uvaženim gostima, i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom Ekonomskog fakulteta i MMF-a.  

Dekan Milović istakao je činjenicu da je Ekonomski fakultet najstarija ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, i da je u 21. vijeku misija fakulteta proaktivno i inovativno pristupanje rješavanju ekonomskih problema, koji za rezultat ima jačanje crnogorske ekonomije i podizanje stepena njene konkurentnosti i fleksibilnosti.  

Mnoga pitanja o tome u kom pravcu će se razvijati novi svjetski monetarni sistem i dalje ostaju otvorena, te je stoga neophodno imati prezentacije od istaknutih stručnjaka iz oblasti kao što je gospodin De Lanoi - naveo je dekan Milović.  

Izvršni direktor MMF-a gospodin De Lanoi zahvalio se na gostoprimstvu, i izrazio da mu je izuzetna čast biti danas gost Ekonomskog fakulteta.

 De Lanoi je naveo činjenicu da je globalna finansijska kriza pokrenula brojne diskusije o nužnim reformama svjetskog monetarnog sistema, i da Međunarodni monetarni fond ima specifičnu ulogu na tom polju. 

U proteklom periodu MMF je Crnoj Gori pružao pomoć tehničke prirode, a istakao je i činjenicu da je naša država jedna od rijetkih koja se nije obratila MMF-u za kreditni program. 

Razvoj monetarnog sistema za 21. vijek, u kome najveće svjetske ekonomije mogu obuhvatiti i neke ekonomije koje imaju prilično nerazvijene finansijske sisteme, je veliki izazov za sve nas - zaključio je De Lanoi. 

Današnje predavanje je organizovao Ekonomski fakultet UCG, u saradnji sa MMF-om. 

 

Portal Analitika